Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Pakisztán nem segíti a terroristákat

MTI
2006.09.07. 15:16

Pervez Musarraf pakisztáni államfő elismerte csütörtökön, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálib mozgalom fegyveresei Pakisztán területéről átkelnek Afganisztánba, s ott terrortámadásokat hajtanak végre, de cáfolta, hogy ebben segítségükre van a nagy hatalmú pakisztáni katonai titkosszolgálat.

"Maguk bennünket tesznek felelőssé az afganisztáni történésekért. Hadd mondjam el, hogy sem a pakisztáni kormánynak, sem az ISI-nek (a katonai titkosszolgálatnak) semmi köze nincs semmilyen jellegű afganisztáni beavatkozáshoz" - szögezte le Musarraf a kabuli külügyminisztériumban tartott beszédében, afgán kormányilletékesekhez, katonai vezetőkhöz és törvényhozókhoz intézve szavait.

A pakisztáni elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Kabulban minden egyes afganisztáni pokolgépes támadásért és öngyilkos merényletért Pakisztánt teszik felelőssé, s a terrorizmus támogatásával vádolják. Emlékeztetett arra, hogy országa korábban támogatta ugyan az afganisztáni fundamentalista tálibokat, de felhagyott ezzel, miután 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrortámadásokat hajtott végre az Egyesült Államok ellen.

Pervez Musarraf elismerte, hogy országában tartózkodó fegyveresek Afganisztánba átkelve hajtanak végre terrortámadásokat, de leszögezte: a pakisztáni hatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy ennek véget vessen. Emlékeztetett rá: Iszlámábád 80 ezer katonát vezényelt az Afganisztánnal határos térségbe, hogy felvegye a harcot a tálibokkal és az al-Kaida fegyvereseivel. Idén háromszáz tálibot tartóztattak le, közülük kétszázat kiadtak Afganisztánnak - hangoztatta az államfő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!