Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pakisztán nem segíti a terroristákat

MTI
2006.09.07. 15:16

Pervez Musarraf pakisztáni államfő elismerte csütörtökön, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálib mozgalom fegyveresei Pakisztán területéről átkelnek Afganisztánba, s ott terrortámadásokat hajtanak végre, de cáfolta, hogy ebben segítségükre van a nagy hatalmú pakisztáni katonai titkosszolgálat.

"Maguk bennünket tesznek felelőssé az afganisztáni történésekért. Hadd mondjam el, hogy sem a pakisztáni kormánynak, sem az ISI-nek (a katonai titkosszolgálatnak) semmi köze nincs semmilyen jellegű afganisztáni beavatkozáshoz" - szögezte le Musarraf a kabuli külügyminisztériumban tartott beszédében, afgán kormányilletékesekhez, katonai vezetőkhöz és törvényhozókhoz intézve szavait.

A pakisztáni elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Kabulban minden egyes afganisztáni pokolgépes támadásért és öngyilkos merényletért Pakisztánt teszik felelőssé, s a terrorizmus támogatásával vádolják. Emlékeztetett arra, hogy országa korábban támogatta ugyan az afganisztáni fundamentalista tálibokat, de felhagyott ezzel, miután 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrortámadásokat hajtott végre az Egyesült Államok ellen.

Pervez Musarraf elismerte, hogy országában tartózkodó fegyveresek Afganisztánba átkelve hajtanak végre terrortámadásokat, de leszögezte: a pakisztáni hatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy ennek véget vessen. Emlékeztetett rá: Iszlámábád 80 ezer katonát vezényelt az Afganisztánnal határos térségbe, hogy felvegye a harcot a tálibokkal és az al-Kaida fegyvereseivel. Idén háromszáz tálibot tartóztattak le, közülük kétszázat kiadtak Afganisztánnak - hangoztatta az államfő.