Olivér
5 °C
8 °C

Hazárulással vádolnak Grúziában 13 ellenzékit

MTI
2006.09.07. 18:55

Hazaárulás és más bűncselekmények címén emeltek vádat Grúziában 13 ellenzéki ellen csütörtökön, egy nappal azután, hogy a rendőrség razziákat tartott ellenzéki csoportosulások és pártok irodáiban államcsínyre való szövetkezés gyanújával.

Giorgi Gvinasvili, tbiliszi város ügyésze közölte, hogy az őrizetbe vett személyek más vádakkal is szembesülhetnek, egyesekre akár életfogytig tartó büntetést is kiszabhatnak, amennyiben bebizonyosodik bűnösségük. Vano Merabisvili grúz belügyminiszter szerdán bejelentette, hogy a hajnalban lezajlott razziák során őrizetbe vették az ellenzéki Igazságosság párt és a vele szövetséges szervezetek 29 tagját. Az őrizetbe vett 16 többi személy sorsa ismeretlen. Az őrizetbe vettek között van Rezo Bulia, az Igazságosság párt ügyvezető titkára, Temur Zsorzsoliani, a Konzervatív Monarchista Párt elnöke és Maja Nikoleisvili, az Anti-Soros szervezet vezetője. Az utóbbi párt azzal vádolja Soros György magyar származású amerikai milliárdost, hogy hatalomra segítette Mihail Szaakasvili elnököt a 2003-as "rózsás forradalom" idején.

A grúz ellenzék politikai megtorlásnak minősítette az őrizetbe vételeket. Az utóbbi hónapokban az említett három szervezet tüntetéseket szervezett Grúziában, követelve Szaakasvili lemondását. Az államfő egyes bírálói felrótták Szaakasvilinek, hogy elnöksége idején visszalépés történt a demokrácia terén. Az EBESZ grúziai képviselője márciusban aggodalmát hangoztatta a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányos grúziai érvényesülése miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?