Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Atomellenes megállapodás öt volt szovjet állam közt

MTI
2006.09.08. 11:06

Atomfegyver mentes övezet megteremtéséről írt alá megállapodást pénteken a kazahsztáni Szemejben (Szemipalatyinszk) öt egykori szovjet közép-ázsiai köztársaság. A dokumentum értelmében ezek az államok - Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán - kötelezik magukat arra, hogy nem állítanak elő, nem vásárolnak atomfegyvert és területükön nem engedélyezik használatát.

Kaszimzsomat Tokajev kazah külügyminiszter az ünnepélyes aláírás alkalmával kijelentette, a térség országai kinyilatkozták, hogy szilárdan kitartanak a leszerelés, és az atomsorompó-egyezményben lefektetett elvek mellett. Ezek az államok ezzel járulnak hozzá a világ biztonságának szavatolásához. A közép-ázsiai atomfegyver mentes övezet létesítésének gondolatát jelenleg csupán Kína és Oroszország támogatja.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a most megkötött megállapodás megakadályozhatja az atommeghajtású, illetve atomfegyverek hordozására képes hajók, repülőgépek áthaladását. A térség az Afganisztánhoz és Iránhoz vezető kulcsfontosságú útvonalak mentén fekszik.