Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Atomellenes megállapodás öt volt szovjet állam közt

MTI
2006.09.08. 11:06

Atomfegyver mentes övezet megteremtéséről írt alá megállapodást pénteken a kazahsztáni Szemejben (Szemipalatyinszk) öt egykori szovjet közép-ázsiai köztársaság. A dokumentum értelmében ezek az államok - Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán - kötelezik magukat arra, hogy nem állítanak elő, nem vásárolnak atomfegyvert és területükön nem engedélyezik használatát.

Kaszimzsomat Tokajev kazah külügyminiszter az ünnepélyes aláírás alkalmával kijelentette, a térség országai kinyilatkozták, hogy szilárdan kitartanak a leszerelés, és az atomsorompó-egyezményben lefektetett elvek mellett. Ezek az államok ezzel járulnak hozzá a világ biztonságának szavatolásához. A közép-ázsiai atomfegyver mentes övezet létesítésének gondolatát jelenleg csupán Kína és Oroszország támogatja.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a most megkötött megállapodás megakadályozhatja az atommeghajtású, illetve atomfegyverek hordozására képes hajók, repülőgépek áthaladását. A térség az Afganisztánhoz és Iránhoz vezető kulcsfontosságú útvonalak mentén fekszik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!