Piroska
3 °C
3 °C

Montenegróban parlamenti választások kezdődtek

MTI
2006.09.10. 12:51

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap az idén júniusban függetlenné vált Montenegróban. A szavazói helyiségek reggel nyolc órakor nyitottak és este 21 órakor zárnak, hogy 485 ezer választásra jogosult személy leadja voksát.

Montenegró állampolgárai idén a május 21-i népszavazáson döntettek arról, hogy különválnak Szerbiától. A referendum nyomán június 3-án kiáltották ki hivatalosan a balkáni köztársaság függetlenségét.

Az előzetes közvélemény-kutatási adatok szerint a Milo Djukanovic vezette Európai Montenegróért nevű koalíciót a választók 45,1 százaléka támogatná, míg a Szocialista Néppártot 18,8 százaléka. A 44 éves Djukanovic az utóbbi 15 évben Montenegro kormányfői vagy állami tisztségét töltötte be.

A választások előtt egy nappal 14 albánt tartóztattak le a főváros, Podgorica közelében. A rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy "terrorista merényletet" készítettek elő, a részleteket azonban csak a választások után hajlandó ismertetni. A montenegrói albán kisebbség pártjai olyan önkényes intézkedésnek nevezték a letartóztatásokat, amely az egész választás demokratikus jellegét megkérdőjelezi. A letartóztatottak között három amerikai állampolgár is van a montenegrói Vijesti napilap szerint. A rendőrségi műveletet a szomszédos Albánia hatóságaival együttműködve hajtották végre, mondta a lapnak Veselin Veljovic montenegrói rendőrfőnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!