Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Montenegróban parlamenti választások kezdődtek

MTI
2006.09.10. 12:51

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap az idén júniusban függetlenné vált Montenegróban. A szavazói helyiségek reggel nyolc órakor nyitottak és este 21 órakor zárnak, hogy 485 ezer választásra jogosult személy leadja voksát.

Montenegró állampolgárai idén a május 21-i népszavazáson döntettek arról, hogy különválnak Szerbiától. A referendum nyomán június 3-án kiáltották ki hivatalosan a balkáni köztársaság függetlenségét.

Az előzetes közvélemény-kutatási adatok szerint a Milo Djukanovic vezette Európai Montenegróért nevű koalíciót a választók 45,1 százaléka támogatná, míg a Szocialista Néppártot 18,8 százaléka. A 44 éves Djukanovic az utóbbi 15 évben Montenegro kormányfői vagy állami tisztségét töltötte be.

A választások előtt egy nappal 14 albánt tartóztattak le a főváros, Podgorica közelében. A rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy "terrorista merényletet" készítettek elő, a részleteket azonban csak a választások után hajlandó ismertetni. A montenegrói albán kisebbség pártjai olyan önkényes intézkedésnek nevezték a letartóztatásokat, amely az egész választás demokratikus jellegét megkérdőjelezi. A letartóztatottak között három amerikai állampolgár is van a montenegrói Vijesti napilap szerint. A rendőrségi műveletet a szomszédos Albánia hatóságaival együttműködve hajtották végre, mondta a lapnak Veselin Veljovic montenegrói rendőrfőnök.