Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Német bírálat az USA szeptember 11. utáni politikájának

MTI
2006.09.11. 10:10

Bírálta az Egyesült Államok 2001. szeptember 11. utáni politikáját hétfői rádiónyilatkozatában Wolfgang Scha:uble német belügyminiszter. A Deutschlandfunk rádióállomásnak adott interjúban Scha:uble annak a nézetnek adott hangot, hogy az afganisztáni katonai akciók, a terroristák kiképzőtáborai elleni támadások elkerülhetetlenek voltak. Élesen bírálta ugyanakkor az Irak ellen indított háborút. Utalt arra, hogy ezt a háborút Németország az első pillanattól kezdve erős kételyekkel fogadta, mindenekelőtt azért, mert az az Egyesült Államok egyoldalú döntésén alapult.

A német kormányzó nagykoalícióban a konzervatív CDU-t képviselő belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szemben határozottan fel kell lépni, de - mint fogalmazott - a jogállam alapelveit semmi esetre sem szabad hatályon kívül helyezni. Ezzel összefüggésben a miniszter bírálta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA titkos külföldi börtöneit, amelyek létezését George Bush amerikai elnök a napokban ismerte be. A belügyminiszter ismételten kiállt a németországi biztonsági intézkedések erősítése mellett, hangoztatva, hogy azok elsősorban a terror megelőzését szolgálják. Az évforduló alkalmából rövid nyilatkozatot tett közzé Angela Merkel kancellár is. Az üzenetben Merkel hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni harc sikere érdekében szoros nemzetközi együttműködésre van szükség.