Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Bizonytalan a német részvétel a libanoni békefenntartásban

MTI
2006.09.12. 10:42

Továbbra is teljes a bizonytalanság a libanoni békefenntartásban való német részvétel kezdetét illetően, derült ki keddi politikusi nyilatkozatokból. Noha a német kormány megkapta a hivatalos felkérést az ENSZ-békefenntartásban való közreműködésre - ami a libanoni belpolitikai viták miatt hetekig váratott magára - a védelmi minisztérium szóvivője szerint a részvétel feltételei még mindig nem kellően tisztázottak. Franz Josef Jung minisztert idézve a szóvivő úgy ítélte meg, hogy a libanoni hatóságok "túlzott beleszólást" követelnek maguknak ahhoz, hogy a német hadsereg, a Bundeswehr által vállalt feladatokat, mindenekelőtt a tengeri utak ellenőrzését hatékonyan el lehessen végezni.

A nyilatkozatból kitűnt, hogy a libanoni hatóságok továbbra is ragaszkodnak a hétmérföldes, azaz a 13 kilométeres "küszöbhöz", amelyen belül a külföldi, köztük a német hajók nem végezhetnek ellenőrzéseket. Német kormányzati körökben korábban többször utaltak arra, hogy ezt a korlátozást elfogadhatatlannak tartják, mert - mint utaltak rá - rendkívüli módón megnehezítené be a Hezbollah szembeni fegyverszállítási embargó betartásának felügyeletét. Az izraeli kormány hasonló véleményének adott hangot.

Értesülések szerint ugyancsak ragaszkodnak a libanoni hatóságok ahhoz, hogy a német katonák csakis különleges engedéllyel léphessenek az általuk gyanúsnak vélt hajók fedélzetére, amit a Bundeswehr részéről szintén vállalhatatlannak tartanak. Mindez olyan kiábrándultságot okozott Németországban, hogy magas rangú konzervatív kormányzati politikusok egyenesen megkérdőjelezték a misszió értelmét. Berlinben mégis arra számítanak, hogy sikerül valamiféle kompromisszumot elérni, és a német kormány eleget tehet vállalt nemzetközi feladatának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!