Judit
3 °C
7 °C

Elszúrta a provokációt a kirgiz titkosszolgálat

MTI
2006.09.12. 11:58

Lemondott kedden a kirgiz titkosszolgálat vezetője és helyettese egy rosszul sikerült provokáció miatt, amelynek során kábítószert rejtettek el egy külföldre utazó ellenzéki vezető poggyászában. A nemzetbiztonsági szolgálat vezetője, Buszurmankul Tabaldijev magára vállalta a felelősséget az akcióért, amelyet első helyettese, Zsanis Bakijev rendelt el, aki egyébként a kirgiz államfő, Kurmanbek Bakijev testvére.

Omurbek Tekebajev volt kirgiz parlamenti elnököt, ellenzéki vezetőt a múlt héten vették őrizetbe a varsói nemzetközi repülőtéren, miután 600 gramm heroint találtak a csomagjában. Egyes kirgiz politikusok már akkor provokációt sejtettek az ügy mögött, mondván hogy a volt parlamenti elnök engesztelhetetlen bírálója a közép-ázsiai ország új vezetésének. A lengyel hatóságok két nappal később szabadon engedték Tekebajevet, a biskeki nemzetközi repülőtér igazgatóhelyettese pedig elárulta, hogy Zsanis Bakijevtől kapott utasítást arra, hogy a heroint elrejtse az ellenzéki politikus poggyászában.

A kirgiz fővárosban kedden ellenzéki tüntetés volt. Több száz ember követelte, hogy mondjon le Kurmanbek Bakijev, akit tavaly választottak meg államfővé, és családtagjai is távozzanak az államigazgatásból. Tekebajev kijelentette, hogy ha egy ország vezetői csalnak, provokációt vagy bűntényt követnek el, az aláássa az állam tekintélyét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?