Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Korrupcióval gyanúsítják Topolaneket

MTI
2006.09.12. 12:31

Magyarázatot követel Mirek Topolánek, polgári demokrata cseh kormányfőtől a prágai sajtó azzal kapcsolatban, hogyan finanszírozta tavaly prágai luxuslakásának megvásárlását. Topolánek tavaly 8,5 millió koronáért vett egy luxuslakást Prágában közel a Hradzsinhoz. Saját nyilatkozata szerint a jobboldali politikus erre a célra 5,25 millió koronás lakáshitelt vett fel 15 éves törlesztésre, míg az összeg fennmaradó részét saját megtakarításaiból, vállalkozásai nyereségéből teremtette elő.

Ezek között Topolánek egy 2,5 millió koronás összeget is említett, amelyet a korábban általa vezetett VAE cég részvénycsomagjának az eladásáért kapott. A Mladá Fronta Dnes és a Hospodárské Noviny című lapok szerint azonban ennek a részvénycsomagnak az eladása körül több kérdés nem világos, ezek tisztázása nélkül Topolánekre hitel- és váltócsalás gyanúja vetül.

Jirí Paroubek, volt szociáldemokrata kormányfő az üggyel összefüggésben a hét végén úgy nyilatkozott, hogy Topoláneknek távoznia kellene a politikai színpadról. Az ügyet augusztus vége óta a rendőrség korrupcióellenes csoportja vizsgálja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!