Judit
2 °C
7 °C

Az EU üdvözli a palesztin egységkormány létrehozását

MTI
2006.09.12. 13:01

Az Európai Unió üdvözölte kedden a nemzeti egységkormány létrehozásáról szóló palesztin megállapodást, egyúttal kifejezte reményét, hogy ennek révén az izraeliek és a palesztinok felújítják béketárgyalásaikat. A tárgyalások felújítása a leendő kormány részéről nem ütközik majd akadályba, mondta ugyancsak kedden a Hamász-kormány egyik tisztségviselője.

Az EU soros finn elnöksége nem utalt arra közleményében, hogy felveszi-e a kapcsolatot az egységkormánnyal, és felújítja-e a palesztinok segélyezését. Meggyőződése szerint csak egy tárgyalásos úton megszülető, két állam egymás mellett éléséről szóló megállapodás hozhat tartós békét Izrael és a palesztinok között.

Gázi Hamad, a távozó Hamász-kormány szóvivője közölte kedden az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva, hogy az egységkormány nem gördít majd akadályt az elé, hogy Abbász elnök tárgyaljon Izraellel, azonban ismét leszögezte, hogy a mozgalom nem ismeri el a zsidó államot. A szóvivő ugyanakkor kétli, hogy Izrael hajlandó lesz tárgyalni akár az egységkormánnyal is. Nem lehet tudni, hogy Hamad a kormány véleményét közölte-e vagy a sajátját. A Hamász álláspontjának finomodására utal, hogy a palesztinok készek megalapítani független államukat az Izrael által 1967 óta megszállt palesztin területeken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?