Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Az EU üdvözli a palesztin egységkormány létrehozását

MTI
2006.09.12. 13:01

Az Európai Unió üdvözölte kedden a nemzeti egységkormány létrehozásáról szóló palesztin megállapodást, egyúttal kifejezte reményét, hogy ennek révén az izraeliek és a palesztinok felújítják béketárgyalásaikat. A tárgyalások felújítása a leendő kormány részéről nem ütközik majd akadályba, mondta ugyancsak kedden a Hamász-kormány egyik tisztségviselője.

Az EU soros finn elnöksége nem utalt arra közleményében, hogy felveszi-e a kapcsolatot az egységkormánnyal, és felújítja-e a palesztinok segélyezését. Meggyőződése szerint csak egy tárgyalásos úton megszülető, két állam egymás mellett éléséről szóló megállapodás hozhat tartós békét Izrael és a palesztinok között.

Gázi Hamad, a távozó Hamász-kormány szóvivője közölte kedden az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva, hogy az egységkormány nem gördít majd akadályt az elé, hogy Abbász elnök tárgyaljon Izraellel, azonban ismét leszögezte, hogy a mozgalom nem ismeri el a zsidó államot. A szóvivő ugyanakkor kétli, hogy Izrael hajlandó lesz tárgyalni akár az egységkormánnyal is. Nem lehet tudni, hogy Hamad a kormány véleményét közölte-e vagy a sajátját. A Hamász álláspontjának finomodására utal, hogy a palesztinok készek megalapítani független államukat az Izrael által 1967 óta megszállt palesztin területeken.