Diána
12 °C
27 °C

ENSZ: Fegyverrel kell felszámolni az afgán ópiumot

MTI
2006.09.12. 13:40

Az egyre kiterjedtebb afganisztáni ópiumkereskedelem elleni fegyveres fellépésre kérte kedden a NATO-t az ENSZ illetékes hivatalának vezetője. Maria Costa, az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) elnöke felhívta az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatokat, hogy számolják fel az ópiumlaboratóriumokat, semmisítsék meg az ópiumbazárokat, támadják meg az ópiumot szállító konvojokat és segítsenek bíróság elé állítani az ópiummal nagyban kereskedőket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kábítószerüzletből származó bevétel a terrorizmust táplálja, és sürgette a NATO-tagállamokat, hogy adjanak felhatalmazást az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőknek, és lássák el őket a szükséges felszereléssel.

A hivatal éves jelentése szerint idén 59 százalékkal, 6100 tonnára nőtt a mákból előállított drog mennyisége. Ez a világ ópiumtermelésének 92 százalékát teszi ki. Csupán hat afganisztáni tartományról lehet elmondani, hogy nincs jelen ott az ópiumüzlet. Az "iparág" 2,9 millió ember foglalkoztat az országban, vagyis a lakosság 12,6 százalékát.

A múlt héten Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár úgy foglalt állást, hogy a katonai szervezet nem kíván vezető szerepet vállalni az afganisztáni kábítószer-kereskedelem elleni harcban.