Árpád
-2 °C
4 °C

ENSZ: Fegyverrel kell felszámolni az afgán ópiumot

MTI
2006.09.12. 13:40

Az egyre kiterjedtebb afganisztáni ópiumkereskedelem elleni fegyveres fellépésre kérte kedden a NATO-t az ENSZ illetékes hivatalának vezetője. Maria Costa, az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) elnöke felhívta az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatokat, hogy számolják fel az ópiumlaboratóriumokat, semmisítsék meg az ópiumbazárokat, támadják meg az ópiumot szállító konvojokat és segítsenek bíróság elé állítani az ópiummal nagyban kereskedőket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kábítószerüzletből származó bevétel a terrorizmust táplálja, és sürgette a NATO-tagállamokat, hogy adjanak felhatalmazást az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőknek, és lássák el őket a szükséges felszereléssel.

A hivatal éves jelentése szerint idén 59 százalékkal, 6100 tonnára nőtt a mákból előállított drog mennyisége. Ez a világ ópiumtermelésének 92 százalékát teszi ki. Csupán hat afganisztáni tartományról lehet elmondani, hogy nincs jelen ott az ópiumüzlet. Az "iparág" 2,9 millió ember foglalkoztat az országban, vagyis a lakosság 12,6 százalékát.

A múlt héten Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár úgy foglalt állást, hogy a katonai szervezet nem kíván vezető szerepet vállalni az afganisztáni kábítószer-kereskedelem elleni harcban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?