Árpád
-2 °C
4 °C

Szaddám Huszein magából kikelve üvöltött a tárgyaláson

MTI
2006.09.12. 16:53

A vád tanúinak meghallgatásával folytatódott kedden Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor pere. Szaddámot és hat vádlott-társát ügyészség azzal vádolja, hogy 180 ezer kurd halálát okozták az 1987 és 1988 között Észak-Irakban végrehajtott Anfal-hadművelet során.

Egy kurd tanú, Abdul Gafúr, akinek a faluját a volt diktátor csapatai lerombolták, a tárgyaláson elmondta, hogy anyját és húgait az észak-iraki Szulejmaníja közelében található Szejdar falutól 200 kilométerre lévő sivatagi tömegsírban találták meg, személyazonossági irataikkal együtt.

Szaddám védelmébe vette a kurd lázadók elleni hadjáratot, és azt kiáltotta, mielőtt a bíró kikapcsoltatta a mikrofonját: "Irak és a cionizmus ügynökei vagytok! Szétverjük a fejeteket!"

Szaddám dühösen kelt ki akkor is, amikor az egyik ügyvéd a pesmergákat - kurd harcosokat - a zsarnoksága ellen küzdő szabadságharcosoknak nevezte. "1961-től 2003-ig a lázadás lázadás volt. Mutasson nekem egy országot, ahol lázadás tört ki és nem vetették be a hadsereget" - mondta a volt iraki elnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?