Szilárda
-4 °C
2 °C

Az orosz flottának le kell mondania 22 krími létesítményről

MTI
2006.09.12. 21:46

Egy ukrán bíróság elrendelte, hogy a fekete-tengeri orosz hadiflotta, amelynek a bázisa az Ukrajnához tartozó Krím-félszigeten van, ürítsen ki és adjon át huszonkét tengerészeti létesítményt, köztük négy világítótornyot. A döntést Moszkva kedden törvénytelennek minősítette.

A szevasztopoli gazdasági fellebbviteli bíróság hétfői döntésében az ukrán főügyészség beadványa alapján járt el - közölte Szerhij Scserbakov, a bíróság szóvivője, aki a részletekre nem tért ki. A 2001-ben benyújtott beadvány követelte, hogy vonjanak ki az orosz flotta "illegális ellenőrzése alól" 22 létesítményt, közöttük négy világítótornyot - közölte Oleh Jacenko, a Egyetemista Testvériség nevű diákszervezet vezetője.

A létesítményeket az ukrán szállítási minisztérium ellenőrzése alá kell helyezni - közölte Jacenko. Az orosz haditengerészet közölte: a bírósági döntés ellentétes az 1997. évi megállapodással, amely rendezi az orosz fekete-tengeri flotta krími állomásozását.

Az orosz flotta az 1997. évi flottamegosztási szerződés értelmében 2017-ig állomásozik a Krím délnyugati részén fekvő Szevasztopol kikötővárosban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!