Judit
2 °C
7 °C

23-an meghaltak két aknarobbanásban Szudánban

MTI
2006.09.13. 16:27

Összesen huszonhárman meghaltak Szudán Eritreával határos keleti részében, ahol aknára futott két kisteherautó - jelentette szerdán a Szuna szudáni hivatalos hírügynökség. Mindkét esetben egy platós Toyota terepjáró futott aknára Kesszala település körzetében, a szudáni arab központi kormánnyal szemben álló, a bedzsa etnikumhoz tartozó fekete törzsi lázadók fellegvárában.

Az első detonációban - még hétfőn - két szerzetes szenvedett sérülést, egyikük meg is halt. A másik esetben, kedden huszonketten vesztették életüket - köztük öt eritreai - egy a szudáni-eritreai határ felől Kesszala felé tartó autón.

A bedzsák ellenőrzésük alatt tartanak egy Eritreával szomszédos szudáni körzetet - ahol több támaszpontjuk is működik -, s már több mint tíz éve össze-összecsapnak a központi kormány fegyvereseivel. Nagyobb autonómiát követelnek maguknak, emellett jelentősebb szeletet a központi forrásokból. Idén júniusban tűzszüneti egyezmény született a lázadók és a kartúmi kormány között. A béketárgyalások eritreai védnökség alatt jelenleg is folynak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?