Vilhelmina
11 °C
28 °C

23-an meghaltak két aknarobbanásban Szudánban

MTI
2006.09.13. 16:27

Összesen huszonhárman meghaltak Szudán Eritreával határos keleti részében, ahol aknára futott két kisteherautó - jelentette szerdán a Szuna szudáni hivatalos hírügynökség. Mindkét esetben egy platós Toyota terepjáró futott aknára Kesszala település körzetében, a szudáni arab központi kormánnyal szemben álló, a bedzsa etnikumhoz tartozó fekete törzsi lázadók fellegvárában.

Az első detonációban - még hétfőn - két szerzetes szenvedett sérülést, egyikük meg is halt. A másik esetben, kedden huszonketten vesztették életüket - köztük öt eritreai - egy a szudáni-eritreai határ felől Kesszala felé tartó autón.

A bedzsák ellenőrzésük alatt tartanak egy Eritreával szomszédos szudáni körzetet - ahol több támaszpontjuk is működik -, s már több mint tíz éve össze-összecsapnak a központi kormány fegyvereseivel. Nagyobb autonómiát követelnek maguknak, emellett jelentősebb szeletet a központi forrásokból. Idén júniusban tűzszüneti egyezmény született a lázadók és a kartúmi kormány között. A béketárgyalások eritreai védnökség alatt jelenleg is folynak.