Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újságíróikat féltik a szlovének a horvátoktól

MTI
2006.09.13. 21:29

Hivatalosan tiltakozott szerdán Szlovénia Horvátországnál több szlovén újságíró őrizetbe vétele miatt a Mura folyó menti vitatott határterületen, és bejelentette, hogy az incidensről tájékoztatni fogja az Európai Uniót.

Mint Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter Ljubljanában közölte, a két jugoszláv utódköztársaság vitás határszakaszának végleges kijelölését hamarosan a szlovén parlament is megvitatja.

A horvát belügyminisztérium bejelentése szerint szerdán "horvát területen" átmenetileg őrizetbe vettek és kihallgattak három szlovén újságírót, akik útlevél nélkül lépték át a vitatott határszakaszt. A három televíziós újságírót később a horvát hatóságok a közeli határátkelőre kísérték, nyolc további szlovén újságíróval együtt, akik később ugyancsak jogosulatlanul lépték át a határt. Utóbbiakat nem vették őrizetbe. A horvát rendőrség nem indít eljárást a szlovén újságírókkal szemben.

A szóban forgó határtérségben egy 2002-ben kötött kétoldalú együttműködési megállapodás értelmében két éve közösen járőröznek a horvát és a szlovén rendőrök.