Szilárda
-4 °C
3 °C

Ausztria szomszédjának nevezte Szerbiát az osztrák külügyminiszter

MTI
2006.09.13. 21:32

A Nyugat-Balkán bevonása nélkül nincs európai újraegyesítés az osztrák külügyminiszter szerint. Ursula Plassnik a bécsi Politikai Akadémián szerdán tartott pódiumbeszélgetésen kijelentette, hogy ugyan nem határos egymással Ausztria és Szerbia, ám Bécs szomszédként tekint erre az országra, amellyel szoros történelmi, gazdasági és állampolgárok közötti kapcsolatok fűzik össze. Plassnik emlékeztetett arra, hogy hazája az EU-ban azok közé tartozik, amelyek a leghatározottabban támogatják Szerbia közeledését az integrációs szervezethez. Plassnik szerint a Nyugat-Balkán (azaz a volt jugoszláv tagköztársaságok mínusz Szlovénia plusz Albánia) bevonása nélkül elképzelhetetlen Európa újraegyesítése, és ez a térség minden országára vonatkozik.

A külügyminiszter asszony a pódiumbeszélgetésen - amelyen részt vett Vuk Draskovic szerb külügyminiszter - kijelentette: hazája továbbra is azért száll síkra, hogy mielőbb befejeződjenek az EU tárgyalásai Szerbiával a stabilitási és társulási megállapodásról. Emlékeztetett arra, hogy e tárgyalások folytatásának előfeltétele Belgrád maradéktalan együttműködése a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Üdvözölte, hogy Szerbia erre már akciótervet dolgozott ki, de mint mondta, ez még nem elég, azt valóra is kell váltani. - Ebben pedig jelenleg még egyértelmű hiányosság tapasztalható - fűzte hozzá.

Plassnik hangsúlyozta, hogy a regionális partnerségben részt vevő államok közös érdeke a szerbiai reformfolyamatok töretlen folytatódása. Emlékeztetett arra, hogy csütörtökön Bécs látja vendégül a partnerségben részt vevő országok külügyminisztereit, akik között az osztrák fővárosba várják Göncz Kinga magyar külügyminisztert.

Az osztrák miniszter tájékoztatása szerint a csütörtöki találkozón számtalan olyan javaslatot tárgyalnak meg - közöttük az ifjúsággal, a gazdasággal, az utazási könnyítésekkel, a regionális együttműködés erősítésével kapcsolatban -, amelyek az EU-hoz való szerb közeledési folyamattal függnek össze. A javaslatokat a szerb féllel tartandó egyeztetés után az EU-tagországok elé akarják terjeszteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!