Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Szekeres meghívta Karzai afgán elnököt

MTI
2006.09.14. 21:08
Magyarországi látogatásra hívta meg csütörtökön Hamid Karzai afgán elnököt és Rahim Vardak védelmi minisztert az afganisztáni látogatáson tartózkodó Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A tárcavezető bejelentette, a magyar katonák megkezdték az afganisztáni újjáépítési csoport táborának átvételét a hollandoktól.

Szekeres Imrét csütörtök délután fogadta Kabulban az afgán államfő. A honvédelmi miniszter a találkozó után magyar újságíróknak elmondta, Karzai elnök örömmel fogadta azt a magyar felajánlást, hogy a Magyar Honvédség által már nem használt technikai eszközöket és fegyvereket átadná Magyarország Afganisztánnak, ennek részleteiről azonban csak később fognak megállapodni.

A beszélgetésen az elnök egyebek között arra volt kíváncsi, hogy tanulhatnak-e afgánok Magyarországon a katonai, illetve az egészségügyi felsőoktatásban. Hamid Karzai tájékoztatta magyar tárgyalópartnerét arról, 70 ezer, majd 100 ezer főre szeretné növelni a jelenleg mintegy 35 ezres afgán nemzeti hadsereg létszámát - jelentette Halápi Zsolt, az MTI különtudósítója.

Szekeres Imre meghívta magyarországi látogatásra az elnököt és a védelmi minisztert, akik elfogadták az invitálást. A magyar honvédelmi miniszter előzőleg felkereste a magyar tartományi újjáépítési csoport (Provincial Reconstruction Team - PRT) táborhelyét a Kabultól északra fekvő, Baglán tartományban lévő Puli-Humriban, megismerkedett az ott szolgálatot teljesítő magyar katonák körülményeivel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!