Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Készülnek Gongadze meggyilkolásának évfordulójára

MTI
2006.09.15. 18:21

Egyelőre nem lehet megállapítani magas állású ukrán vezetők részességét Georgij Gongadze meggyilkolásában, közölte a parlamentben Olekszandr Medvegyko ukrán főügyész pénteken, az újságíró eltűnése 6. évfordulójának előestéjén. A főügyész kénytelen volt elismerni, hogy az újságíró meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás nem fejeződött be teljesen. Medvegyko felszólította a parlamenti ülésen jelen lévő Mikola Melnicsenkót, Leonyid Kucsma volt elnök egykori testőrét, - aki azt állította, hogy hangfelvételeket készített az elnöki irodában, és az állítólagos hangfelvételek alapján az ellenzék Kucsmát gyanúsította meg a korrupciót leleplező írásairól ismert újságíró "eltüntetésével" - adja át a hangfelvételek eredeti példányát a főügyészségnek, és tegyen vallomást.

Medvegyko szerint a másolatok alapján készült szakértői vizsgálat megállapította, hogy a szalagon lévő hang feltehetően Kucsmáé, Jurij Kravcsuk akkori belügyminiszteré (aki rejtélyes körülmények között végzett magával a narancsszínű forradalom után) és másoké, de miután nem az eredeti felvételről van szó, és nem tudni, hogyan készültek a másolatok, nem lehet kideríteni, hogy a felvétel nincs-e összevágva. A főügyész emlékeztetett, hogy folyik a kutatás az ügy fő vádlottja, a szökésben lévő Olekszandr Pukacs rendőrtiszt ellen, és ellenőrzik azt az információt, amely szerint állítólag magas állású ukrán vezetők is részesek lettek volna a gyilkosságban.