Jenő
-3 °C
6 °C

Az iráni elnök megerősítette szövetségét a venezuelai elnökkel

MTI
2006.09.18. 10:47

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök első hivatalos venezuelai látogatása alkalmával vasárnap Caracasban elítélte a világ zsarnokait, különösen az Egyesült Államokat, és megerősítette szoros szövetségét Hugo Chávez venezuelai elnökkel. Ahmadinezsád "testvérének" és "az imperializmus elleni küzdelem bajnokának" nevezte venezuelai kollégáját, aki a dél-amerikai szabadsághősről, Simon Bolivárról elnevezett érdemrenddel tüntette ki vendégét.

A két vezető egységes a mély Amerika-ellenességben, és Chávez az első számú védelmezője az iráni nukleáris ambícióknak. Ahmadinezsád és más közel-keleti vezetők viszont támogatják Venezuelának azt az igényét, hogy kapjon helyet az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol Chávez felléphetne az Irán ellen büntetőintézkedéseket szorgalmazó amerikai törekvések ellen.

Venezuelai és iráni tisztségviselők vasárnap egy sor megállapodást írtak alá, melyek értelmében Teherán egyebek között segítséget nyújt venezuelai olajmezők kiaknázásához, egy hajógyár helyreállításához és petrolkémiai termékeket, cementet, lőport, kisrepülőgépeket és gépkocsikat gyártó üzemek építéséhez. Chávez közölte, hogy a két fél - mindketten fő olajexportálók - összesen 29 együttműködési egyezményt írtak alá, köztük egy akciótervet a Caracas és Teherán közötti rendes légijáratok beindításához.

Ahmadinezsád hétfőn New Yorkba utazik az ENSZ közgyűlésére. Azt reméli, hogy módja nyílik az Egyesült Államokban találkozni George Bush amerikai elnökkel, bár az utóbbi elutasít bármilyen párbeszédet vele, amíg Irán fel nem függeszti az urániumdúsítást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?