Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Prodi kiemelt szerepet szán az olasz-kínai kapcsolatoknak

MTI
2006.09.18. 10:53

Kiemelt szerepet szán az olasz-kínai kapcsolatoknak Romano Prodi olasz kormányfő, aki hétfőn érkezett Pekingbe. Prodi, aki népes, politikusokból, vállalkozókból és bankárokból álló küldöttség élén látogatott Kínába, a főváros előtt már négy nagyvárosban, Nankingban (Nanjing), Sanghajban (Shanghai), Kvangcsouban (Guangzhou) Tiencsinben (Tianjin) járt. Az olasz miniszterelnököt fogadó Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő méltatta Prodi gesztusát, hogy áprilisi megválasztása óta tett első Európán kívüli útja Kínába vezetett.

A két kormányfő későbbi közös sajtótájékoztatóján Prodi közölte, Olaszország híve annak, hogy "a lehető leggyorsabban" oldják fel a Kínával szembeni, 17 éve érvényben lévő európai fegyvereladási embargót. A tilalmat még 1989-ben rendelte el az Európai Unió a Tienanmen téri vérengzések után. A 25-ök eddig nem tudtak közös álláspontra jutni az embargó feloldása kérdésében, többek között Németország ellenzése miatt. Kína ugyanakkor rendszeresen követeli az embargó megszűntetését. Legutóbb a szeptember 9-én Helsinkiben az EU-kínai csúcson kiadott közös sajtóközleménybe került be a pekingi óhaj.

Ugyancsak a sajtókonferencián jelentette be Ven Csia-pao, hogy Kína 1000 főre emeli a Libanonban békefenntartó feladatot ellátó katonáinak létszámát, továbbá az eddigi kétszeresére, 40 millió jüanra (yuan, 5 millió dollár) növeli a közel-keleti országnak nyújtandó humanitárius segély összegét.

Romano Prodi látogatásának célja a két ország viszonyának javítása, miután előde, Silvio Berlusconi korábbi kijelentései nemegyszer kiváltották Peking haragját. A volt kormányfő például az olasz gazdaság gyengeségéért az olcsó kínai importot igyekezett felelőssé tenni, márciusban pedig azt állította, hogy a kínai kommunisták csecsemőket főznek meg a földek trágyázására.