Szilvia
5 °C
16 °C

Prodi kiemelt szerepet szán az olasz-kínai kapcsolatoknak

MTI
2006.09.18. 10:53

Kiemelt szerepet szán az olasz-kínai kapcsolatoknak Romano Prodi olasz kormányfő, aki hétfőn érkezett Pekingbe. Prodi, aki népes, politikusokból, vállalkozókból és bankárokból álló küldöttség élén látogatott Kínába, a főváros előtt már négy nagyvárosban, Nankingban (Nanjing), Sanghajban (Shanghai), Kvangcsouban (Guangzhou) Tiencsinben (Tianjin) járt. Az olasz miniszterelnököt fogadó Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő méltatta Prodi gesztusát, hogy áprilisi megválasztása óta tett első Európán kívüli útja Kínába vezetett.

A két kormányfő későbbi közös sajtótájékoztatóján Prodi közölte, Olaszország híve annak, hogy "a lehető leggyorsabban" oldják fel a Kínával szembeni, 17 éve érvényben lévő európai fegyvereladási embargót. A tilalmat még 1989-ben rendelte el az Európai Unió a Tienanmen téri vérengzések után. A 25-ök eddig nem tudtak közös álláspontra jutni az embargó feloldása kérdésében, többek között Németország ellenzése miatt. Kína ugyanakkor rendszeresen követeli az embargó megszűntetését. Legutóbb a szeptember 9-én Helsinkiben az EU-kínai csúcson kiadott közös sajtóközleménybe került be a pekingi óhaj.

Ugyancsak a sajtókonferencián jelentette be Ven Csia-pao, hogy Kína 1000 főre emeli a Libanonban békefenntartó feladatot ellátó katonáinak létszámát, továbbá az eddigi kétszeresére, 40 millió jüanra (yuan, 5 millió dollár) növeli a közel-keleti országnak nyújtandó humanitárius segély összegét.

Romano Prodi látogatásának célja a két ország viszonyának javítása, miután előde, Silvio Berlusconi korábbi kijelentései nemegyszer kiváltották Peking haragját. A volt kormányfő például az olasz gazdaság gyengeségéért az olcsó kínai importot igyekezett felelőssé tenni, márciusban pedig azt állította, hogy a kínai kommunisták csecsemőket főznek meg a földek trágyázására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?