Ábrahám
17 °C
29 °C

Kreml-tisztségviselő méltatta az orosz-magyar kapcsolatokat

MTI
2006.09.18. 10:58

Az orosz és a magyar agrártárca együttműködési megállapodást ír alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői találkozója alkalmával, erősítette meg a szocsi csúcs előtt egy Kreml-tisztségviselő, aki a kétoldalú kapcsolatok fellendülését jórészt a magyar szociálliberális koalíció 2002-es hatalomra jutását követő "mély, pozitív fordulatnak" tulajdonította.

A moszkvai illetékes az energiaipart nevezte az együttműködés gerincének orosz hírügynökségeknek adott nyilatkozatában. A gázszállítási kapacitások olyan bővítési tervezeteiről adott számot, amelyek jóvoltából európai jelentőségű elosztó központ épülhet ki Magyarországon. Ezzel az orosz-török Kék Áramlat gázvezeték balkáni és közép-európai meghosszabbításának elképzelésére célzott, amelynek megvalósíthatóságát az orosz Gazprom és a magyar Mol közös projektvállalata ez év végéig méri fel.

Bővül a nyugat-szibériai olajbányászat olyan közös vállalatok keretében, amelyekben a Mol is részt vesz. Kölcsönösen előnyös tervezetek vannak előkészületben a villamos energia fejlesztése terén. Megvalósításhoz közeledik egy olyan vasúti szállítási folyosó tervezete is, amely három logisztikai központra támaszkodhat: az egyiket az ukrán-magyar határ menti Záhonyban, a másikat a Moszkvai terület narofominszki járásában, a harmadikat az uráli Jekatyerinburgban tervezik.

A Kreml-tisztségviselő említést tett a miskolci közös nanotechnológiai központ kialakításáról, és szólt a kiemelt orosz nemzeti programokban (mezőgazdaság, lakásépítés, egészségügy) való magyar részvételi szándékról is.