Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kreml-tisztségviselő méltatta az orosz-magyar kapcsolatokat

MTI
2006.09.18. 10:58

Az orosz és a magyar agrártárca együttműködési megállapodást ír alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői találkozója alkalmával, erősítette meg a szocsi csúcs előtt egy Kreml-tisztségviselő, aki a kétoldalú kapcsolatok fellendülését jórészt a magyar szociálliberális koalíció 2002-es hatalomra jutását követő "mély, pozitív fordulatnak" tulajdonította.

A moszkvai illetékes az energiaipart nevezte az együttműködés gerincének orosz hírügynökségeknek adott nyilatkozatában. A gázszállítási kapacitások olyan bővítési tervezeteiről adott számot, amelyek jóvoltából európai jelentőségű elosztó központ épülhet ki Magyarországon. Ezzel az orosz-török Kék Áramlat gázvezeték balkáni és közép-európai meghosszabbításának elképzelésére célzott, amelynek megvalósíthatóságát az orosz Gazprom és a magyar Mol közös projektvállalata ez év végéig méri fel.

Bővül a nyugat-szibériai olajbányászat olyan közös vállalatok keretében, amelyekben a Mol is részt vesz. Kölcsönösen előnyös tervezetek vannak előkészületben a villamos energia fejlesztése terén. Megvalósításhoz közeledik egy olyan vasúti szállítási folyosó tervezete is, amely három logisztikai központra támaszkodhat: az egyiket az ukrán-magyar határ menti Záhonyban, a másikat a Moszkvai terület narofominszki járásában, a harmadikat az uráli Jekatyerinburgban tervezik.

A Kreml-tisztségviselő említést tett a miskolci közös nanotechnológiai központ kialakításáról, és szólt a kiemelt orosz nemzeti programokban (mezőgazdaság, lakásépítés, egészségügy) való magyar részvételi szándékról is.