Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Cseh kampány az amerikai vízumok eltörlésére

MTI
2006.09.18. 11:26

Nagyszabású kampányt indított Csehország annak érdekében, hogy Washington a cseh állampolgárok számára eltörölje a vízumkötelezettséget, írja hétfői kiadásában a Hospodárské Noviny című prágai politikai és gazdasági napilap. A washingtoni cseh nagykövetség a nap folyamán több százezer levelet ad postára, amelyben felszólítja az amerikai cseheket és a Közép-Európában tevékeny amerikaiakat, küldjenek levelet kongresszusi képviselőjüknek, és szólítsák fel, hogy követelje az amerikai vízumkényszer eltörlését a cseh állampolgárok számára.

A Hospodárské Noviny szerint az egész kampányt az American Friends of the Czech Republic elnevezésű amerikai civil szervezet fogja koordinálni és lebonyolítani. A levél, amelyet az amerikaiaknak majd el kellene küldeniük kongresszusi képviselőjüknek, mellékelve van a felhíváshoz. Elég kitölteni, és aláírni.

Alexandr Vondra cseh külügyminiszter szerint semmiféle ok sincs arra, hogy a csehek eltérően a franciáktól vagy a németektől kizárólag vízummal utazhassanak az Egyesült Államokba. Úgy véli, a változás egy-két éven belül elérhető, ha a közép-európai régió országai közösen lépnek fel és politikai nyomást tudnak gyakorolni Washingtonra.

Diplomáciai források szerint Prága a széles körű kampányt a novemberi amerikai kongresszusi választáshoz időzítette. A csehek azzal számolnak, hogy ebben az időszakban a kongresszusi képviselők nagyobb figyelemmel és felelősséggel fogják kezelni a választóiktól érkezett leveleket, felhívásokat.