Natália
1 °C
7 °C

Cseh kampány az amerikai vízumok eltörlésére

MTI
2006.09.18. 11:26

Nagyszabású kampányt indított Csehország annak érdekében, hogy Washington a cseh állampolgárok számára eltörölje a vízumkötelezettséget, írja hétfői kiadásában a Hospodárské Noviny című prágai politikai és gazdasági napilap. A washingtoni cseh nagykövetség a nap folyamán több százezer levelet ad postára, amelyben felszólítja az amerikai cseheket és a Közép-Európában tevékeny amerikaiakat, küldjenek levelet kongresszusi képviselőjüknek, és szólítsák fel, hogy követelje az amerikai vízumkényszer eltörlését a cseh állampolgárok számára.

A Hospodárské Noviny szerint az egész kampányt az American Friends of the Czech Republic elnevezésű amerikai civil szervezet fogja koordinálni és lebonyolítani. A levél, amelyet az amerikaiaknak majd el kellene küldeniük kongresszusi képviselőjüknek, mellékelve van a felhíváshoz. Elég kitölteni, és aláírni.

Alexandr Vondra cseh külügyminiszter szerint semmiféle ok sincs arra, hogy a csehek eltérően a franciáktól vagy a németektől kizárólag vízummal utazhassanak az Egyesült Államokba. Úgy véli, a változás egy-két éven belül elérhető, ha a közép-európai régió országai közösen lépnek fel és politikai nyomást tudnak gyakorolni Washingtonra.

Diplomáciai források szerint Prága a széles körű kampányt a novemberi amerikai kongresszusi választáshoz időzítette. A csehek azzal számolnak, hogy ebben az időszakban a kongresszusi képviselők nagyobb figyelemmel és felelősséggel fogják kezelni a választóiktól érkezett leveleket, felhívásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?