Szilárda
-4 °C
3 °C

Az al-Kaida iraki szárnya a Nyugat legyőzését ígérte

MTI
2006.09.18. 12:10

Az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnya hétfőn közzétett internetes üzenetében a dzsihád (szent háború) folytatását ígérte a Nyugat "legyőzéséig", válaszul XVI. Benedek pápának az iszlámot illető megjegyzéseire. "Üzenjük a keresztesek szolgájának, a hitetleneknek és a zsarnokoknak: számíthatnak a vereségre. Folytatjuk szent háborúnkat, csak akkor állunk meg, ha az egyetlen igaz hit zászlaja lebeg az egész világ felett" - írta a Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsa nevű, nyolc szervezetet tömörítő testület. Az üzenet azt ígéri a muzulmánoknak, hogy "letörik a keresztet", és meghódítják Rómát, ahogy annak idején meghódították Konstantinápolyt, a mai Isztambult.

Két másik iraki fegyveres szervezet már vasárnap megtorlást helyezett kilátásba a Vatikánnal szemben, szintén internetes üzenetben. A dél-iraki Bászrában hétfőn mintegy 500 tüntető elégette a pápa arcképét amerikai és német zászlókkal együtt egy helyi síita vallási vezető felhívására.

A kínai muzulmán közösség vezetője, Csen Kuang-jüan (Chen Guangyuan) az Új Kína hírügynökségnek adott interjúban úgy vélekedett, hogy XVI. Benedek a muzulmán erőszakkal kapcsolatos kijelentésével megsértette mind az iszlámot, mind Mohamed prófétát, ezzel a világ és azon belül Kína muzulmánjait.

Derűlátóan nyilatkozott a muzulmánok megbékélését illetően Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök. A legnépesebb iszlám ország államfője emlékeztetett arra, hogy az indonéz vallási vezetők türelemre intettek, és reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb elcsitulnak az indulatok, miután a pápa maga is bocsánatot kért kijelentéseiért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!