Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az ENSZ emberi jogi tanácsának Darfúrra kell koncentrálnia

MTI
2006.09.18. 14:37

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint a világszervezet emberi jogi tanácsának a szudáni Darfúr tartományra kellene koncentrálnia és ugyanolyan figyelemmel kellene kísérnie az ott zajló eseményeket, mint a közel-keleti válságok esetében. Annan üzenetét Louise Arbour, a 47 tagállamot számláló testület vezetője olvasta fel hétfőn kezdődött genfi ülésén. Az ENSZ-főtitkár szerint az évek óta tartó belháború által pusztított Darfúr népét a közeljövőben még súlyosabb helyzet fenyegeti, mint amit eddig átéltek.

A 2003 elején kezdődött konfliktusban eddig 200 ezren vesztették életüket és több mint 2 millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat. A segélymunkások és emberi jogi csoportok szerint a májusi béke-megállapodás ellenére növekedtek az erőszakos cselekmények Darfúrban az elmúlt hónapokban.

A tanácsot, amely júniusban tartotta első ülését, miután az ENSZ emberi jogi bizottságának örökébe lépett, számos kritika érte az Egyesült Államok és más országok részéről, hogy túlságosan az Izraelnek tulajdonított libanoni és Gázai övezetbeli atrocitásokat helyezte figyelme középpontjába. Annan üzenetében megjegyezte, hogy a tanács aggodalma jogos a Közel-Kelettel kapcsolatban, de emlékeztetett "az egyetemesség, az objektivitás fontosságára, valamint a kettős mérce beszüntetésére", mert csak így válhat hatékonnyá és hitelessé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!