Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

UCK-s háborús bűnök: gyilkosság, kínzás és nemi erőszak

MTI
2006.09.18. 19:15

A bíróság bűnösnek mondta ki Anton Lekajt, az egykori Koszovói Felszabadító Hadsereg (UCK) egyik volt tagját emberölésben, kínzásban és nemi erőszak elkövetésében. Az ítélet szerint Lekaj részt vett 1999 júniusában egy koszovói roma férfi megölésében, további tíz roma személy megkínzásában és egy kiskorú lány megerőszakolásában. A vádlott az egész per folyamán tagadta a vádakat.

A bíróság szerint Lekaj akkor követte el a terhére rótt bűntetteket, amikor a szerb erők - a NATO-bombázások hatására - kivonultak Szerbia e szakadár tartományából. A NATO 11 héten át bombázta Szerbiát, hogy a Koszovóban végzett etnikai tisztogatás leállítására kényszerítse Belgrádot. A szerb hatóságok mintegy 800 ezer albánt űztek el előzőleg Koszovóból a terület elszakításáért küzdő albán fegyveresek ellen folytatott (1998-99-es) háborújuk során.

Amikor a szerb erők (1999 júniusában) kivonultak Koszovóból, a helyi albánok Koszovói Felszabadító Hadserege bosszúhadjáratot indított a tartományban maradt szerb és roma polgári lakosság ellen. A koszovói szerbek nagy része elmenekült a tartományból a megtorlások elől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!