Jolán
2 °C
4 °C

Robbantások Szomáliában: legalább 11 halott

MTI
2006.09.18. 19:15

Legkevesebb tizenegy ember, köztük hat támadó és az államfő egyik fivére vesztette életét hétfőn a szomáliai átmeneti kormány székhelyén, Baidoában elkövetett két robbantásban, amelyet a kormányszóvivő az elnök elleni merényletkísérletnek nevezett.

Abdirahman Dinari szóvivő közölte, hogy az elnök, Abdullahi Juszuf Ahmed sértetlenül túlélte a gyilkossági kísérletet. A Nairobiban tartózkodó Iszmail Mohamed Hurre szomáliai külügyminiszter burkoltan a Mogadishut és Szomália déli részének kiterjedt térségeit ellenőrző iszlámistákat gyanúsította meg a robbantásokkal.

Szemtanúk elmondása szerint egy autóba rejtett pokolgép a parlament épülete előtt lépett működésbe alig tíz perccel azután, hogy az elnök befejezte a képviselők előtt mondott beszédét. A második robbantás a törvényhozás szomszédságában történt. A külügyminiszter késő délutáni sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy két nagy erejű robbanás rázta meg a parlament elől útnak induló elnöki gépkocsioszlopot.

A tizenegy halottról szóló, véglegesnek tűnő veszteségmérleget szintén a külügyminiszter hozta nyilvánosságra. "Az elnök kíséretéből öten vesztették életüket és hárman sérültek meg. Hat támadót meggyilkoltak és két másikat elfogtak" - mondta Iszmail Mohamed Hurre. Az államfő öccsének haláláról az elnöki testőrség parancsnoka számolt be újságíróknak, hozzátéve, hogy a fivérnek semmilyen tisztsége nem volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?