Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Robbantások Szomáliában: legalább 11 halott

MTI
2006.09.18. 19:15

Legkevesebb tizenegy ember, köztük hat támadó és az államfő egyik fivére vesztette életét hétfőn a szomáliai átmeneti kormány székhelyén, Baidoában elkövetett két robbantásban, amelyet a kormányszóvivő az elnök elleni merényletkísérletnek nevezett.

Abdirahman Dinari szóvivő közölte, hogy az elnök, Abdullahi Juszuf Ahmed sértetlenül túlélte a gyilkossági kísérletet. A Nairobiban tartózkodó Iszmail Mohamed Hurre szomáliai külügyminiszter burkoltan a Mogadishut és Szomália déli részének kiterjedt térségeit ellenőrző iszlámistákat gyanúsította meg a robbantásokkal.

Szemtanúk elmondása szerint egy autóba rejtett pokolgép a parlament épülete előtt lépett működésbe alig tíz perccel azután, hogy az elnök befejezte a képviselők előtt mondott beszédét. A második robbantás a törvényhozás szomszédságában történt. A külügyminiszter késő délutáni sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy két nagy erejű robbanás rázta meg a parlament elől útnak induló elnöki gépkocsioszlopot.

A tizenegy halottról szóló, véglegesnek tűnő veszteségmérleget szintén a külügyminiszter hozta nyilvánosságra. "Az elnök kíséretéből öten vesztették életüket és hárman sérültek meg. Hat támadót meggyilkoltak és két másikat elfogtak" - mondta Iszmail Mohamed Hurre. Az államfő öccsének haláláról az elnöki testőrség parancsnoka számolt be újságíróknak, hozzátéve, hogy a fivérnek semmilyen tisztsége nem volt.