Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öngyilkos merényletek Kabulban és Herátban

MTI
2006.09.18. 19:30

Tizenhárom halálos áldozatot követelt két öngyilkos merénylet hétfőn, az egyike az afgán fővárosban, a másikat a közép-ázsiai ország viszonylag nyugodtnak számító nyugati végein, Herát városában követték el, közölték rendőrségi és kórházi forrásból. A kabuli merénylő autóba rejtett pokolgépet hozott működésbe a főváros keleti részén, a Dzsalálábádba vezető úton, három rendőrt rántva magával a halálba. A robbanásban tíz civil megsebesült. Herátban kerékpáron érkezett a kamikaze, akinek célpontja egy magas beosztású rendőrtiszt volt. A detonációban legkevesebb tízen életüket vesztették, 15-en megsebesültek.

Kabulban ebben a hónapban ez volt a negyedik öngyilkos merénylet. Az első három akcióban egy brit és két amerikai katona mellett 20 helybéli vesztette életét.

A térségben fekvő Faráh tartományban a NATO hétfői közlése szerint közös katonai offenzívát indítottak az afgán hadsereg alakulatai és az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők (amerikai, olasz és spanyol katonák). A hadműveletet arra válaszul indították, hogy a tartományban az utóbbi időben megszaporodtak a hatalomból csaknem öt éve elűzött vallási fanatikus tálib rezsim hívei által végrehajtott támadások.