Ágnes
-5 °C
2 °C

Öngyilkos merényletek Kabulban és Herátban

MTI
2006.09.18. 19:30

Tizenhárom halálos áldozatot követelt két öngyilkos merénylet hétfőn, az egyike az afgán fővárosban, a másikat a közép-ázsiai ország viszonylag nyugodtnak számító nyugati végein, Herát városában követték el, közölték rendőrségi és kórházi forrásból. A kabuli merénylő autóba rejtett pokolgépet hozott működésbe a főváros keleti részén, a Dzsalálábádba vezető úton, három rendőrt rántva magával a halálba. A robbanásban tíz civil megsebesült. Herátban kerékpáron érkezett a kamikaze, akinek célpontja egy magas beosztású rendőrtiszt volt. A detonációban legkevesebb tízen életüket vesztették, 15-en megsebesültek.

Kabulban ebben a hónapban ez volt a negyedik öngyilkos merénylet. Az első három akcióban egy brit és két amerikai katona mellett 20 helybéli vesztette életét.

A térségben fekvő Faráh tartományban a NATO hétfői közlése szerint közös katonai offenzívát indítottak az afgán hadsereg alakulatai és az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők (amerikai, olasz és spanyol katonák). A hadműveletet arra válaszul indították, hogy a tartományban az utóbbi időben megszaporodtak a hatalomból csaknem öt éve elűzött vallási fanatikus tálib rezsim hívei által végrehajtott támadások.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!