Jenő
-3 °C
6 °C

A muzulmánok iránti tiszteletét hangsúlyozta a pápa

MTI
2006.09.20. 12:57

A nagy világvallások, különös tekintettel az iszlám iránti mélységes tiszteletét hangsúlyozta szerdán a Vatikánban tartott általános kihallgatásán XVI. Benedek pápa, akinek az iszlám erőszakosságával kapcsolatos regensburgi kijelentései nagy felháborodást váltottak ki a muzulmán hívőkben világszerte.

A katolikus egyházfő kiemelte, keresztények és muzulmánok egyaránt az egyetlen istent imádják, éppen ezért együtt kell működniük az emberi jogok, a béke, a szabadság védelme érdekében. A pápa ismét leszögezte, hogy középkori párbeszédre vonatkozó idézetet "félreértették", mert az abban foglaltakkal semmiképpen nem azonosult. "Remélem, regensburgi szavaim bátorítóan hathatnak a vallások közötti párbeszédre" - tette hozzá Joseph Ratzinger.

A bajor egyházfő vasárnapi úrangyala már másodszor kényszerült magyarázkodni németországi látogatása idején elhangzott előadásával összefüggésben. Előzőleg - a vatikáni szóvivő és az államtitkár magyarázatai után - a katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imádságakor hangoztatta, hogy regensburgi szavait sajnálatos módon félreértelmezték a muszlim világban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?