István, Vajk
19 °C
33 °C

A muzulmánok iránti tiszteletét hangsúlyozta a pápa

MTI
2006.09.20. 12:57

A nagy világvallások, különös tekintettel az iszlám iránti mélységes tiszteletét hangsúlyozta szerdán a Vatikánban tartott általános kihallgatásán XVI. Benedek pápa, akinek az iszlám erőszakosságával kapcsolatos regensburgi kijelentései nagy felháborodást váltottak ki a muzulmán hívőkben világszerte.

A katolikus egyházfő kiemelte, keresztények és muzulmánok egyaránt az egyetlen istent imádják, éppen ezért együtt kell működniük az emberi jogok, a béke, a szabadság védelme érdekében. A pápa ismét leszögezte, hogy középkori párbeszédre vonatkozó idézetet "félreértették", mert az abban foglaltakkal semmiképpen nem azonosult. "Remélem, regensburgi szavaim bátorítóan hathatnak a vallások közötti párbeszédre" - tette hozzá Joseph Ratzinger.

A bajor egyházfő vasárnapi úrangyala már másodszor kényszerült magyarázkodni németországi látogatása idején elhangzott előadásával összefüggésben. Előzőleg - a vatikáni szóvivő és az államtitkár magyarázatai után - a katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imádságakor hangoztatta, hogy regensburgi szavait sajnálatos módon félreértelmezték a muszlim világban.