Judit
2 °C
7 °C

Felmentették a török irónőt

MTI
2006.09.21. 14:31

Bizonyítékok hiányában röviddel isztambuli perének megkezdése után beszüntették az eljárást csütörtökön Elif Shafak török írónő ellen, akit nemzetgyalázással vádoltak. A bíróság szerint az ellene felhozott bűncselekmény tényállása nem valósult meg.

Az írónő ellen az Európai Unió által hevesen bírált 301-es paragrafus alapján emeltek vádat; ez akár három évi szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi állami intézmények hitelének rontása és a török nemzet gyalázása miatt. A bírósági eljárást, amely csütörtökön délelőtt szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött, török nacionalisták kezdeményezték.

A 34 éves írónő öt nappal ezelőtt kislánynak adott életet, ezért nem jelent meg a tárgyaláson. Azt rótták terhére, hogy "Isztambuli fattyú" című regényének egyik szereplője az örmények elleni "népirtásról" beszél. Törökország visszautasítja, hogy az Oszmán Birodalomban élt örmények körében 90 évvel ezelőtt elkövetett mészárlást népirtásnak minősítsék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?