Emília
18 °C
26 °C

A kvartett örül a palesztin egységkormánynak

MTI
2006.09.21. 18:30

A közel-keleti kvartett üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök törekvéseit egy nemzeti egységkormány létrehozására, és jóváhagyta, hogy a palesztinoknak nyújtott sürgősségi segélyeket további három hónapig biztosítsák. A Hamász viszonylag elégedetten fogadta a kvartett álláspontját, Izrael viszont kétségét fejezte ki az amerikai álláspont esetleges enyhülésével kapcsolatban.

"A kvartett közleménye lépés előre, de nem elegendő" - jelentette ki Musir al-Maszri, a Hamász szóvivője, parlamenti képviselő. "Azt várjuk, hogy a palesztin néppel szembeni ostromállapotot oldják fel teljesen az egységkormány megalakulásával" - közölte Maszri. Iszmáil Haníje, a Hamász-kormány feje elutasította a kvartett feltételeit.

A kvartett külügyminiszterei szerdán New Yorkban nyilvánosságra hozott közleményükben reményüket fejezték ki, hogy az egységkormány programja vissza fogja tükrözni a kvartett alapelveit. A négyes azt követeli, hogy a Hamász ismerje el világosan Izraelnek a létezéshez való jogát, a múltban kötött izraeli-palesztin megállapodásokat, és mondjon le az erőszakról.

Izrael csütörtökön kétségét fejezte ki a Hamász iszlámistáit is magában foglaló palesztin egységkormánnyal kapcsolatos amerikai álláspont enyhülésével kapcsolatban, jelentette az izraeli közszolgálati rádió. Szilvan Salom volt izraeli külügyminiszter súlyos vereségnek minősítette a kvartett közleményét Ehud Olmert kormánya számára. Roni Bar-On belügyminiszter igyekezett nem dramatizálni az ügyet.