Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kvartett örül a palesztin egységkormánynak

MTI
2006.09.21. 18:30

A közel-keleti kvartett üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök törekvéseit egy nemzeti egységkormány létrehozására, és jóváhagyta, hogy a palesztinoknak nyújtott sürgősségi segélyeket további három hónapig biztosítsák. A Hamász viszonylag elégedetten fogadta a kvartett álláspontját, Izrael viszont kétségét fejezte ki az amerikai álláspont esetleges enyhülésével kapcsolatban.

"A kvartett közleménye lépés előre, de nem elegendő" - jelentette ki Musir al-Maszri, a Hamász szóvivője, parlamenti képviselő. "Azt várjuk, hogy a palesztin néppel szembeni ostromállapotot oldják fel teljesen az egységkormány megalakulásával" - közölte Maszri. Iszmáil Haníje, a Hamász-kormány feje elutasította a kvartett feltételeit.

A kvartett külügyminiszterei szerdán New Yorkban nyilvánosságra hozott közleményükben reményüket fejezték ki, hogy az egységkormány programja vissza fogja tükrözni a kvartett alapelveit. A négyes azt követeli, hogy a Hamász ismerje el világosan Izraelnek a létezéshez való jogát, a múltban kötött izraeli-palesztin megállapodásokat, és mondjon le az erőszakról.

Izrael csütörtökön kétségét fejezte ki a Hamász iszlámistáit is magában foglaló palesztin egységkormánnyal kapcsolatos amerikai álláspont enyhülésével kapcsolatban, jelentette az izraeli közszolgálati rádió. Szilvan Salom volt izraeli külügyminiszter súlyos vereségnek minősítette a kvartett közleményét Ehud Olmert kormánya számára. Roni Bar-On belügyminiszter igyekezett nem dramatizálni az ügyet.