Árpád
-2 °C
4 °C

Húsz évet kapott a perui titkosszolgálat volt főnöke

MTI
2006.09.22. 08:44

Húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Vladimiro Montesinos volt perui titkosszolgálati főnököt, akit abban találtak bűnösnek, hogy hatalmas mennyiségű fegyvert csempészett kolumbiai baloldali gerilláknak.

A bíróság emellett 3,1 millió dolláros pénzbírságot szabott ki Montesinosra, aki Alberto Fujimori korábbi perui elnök fő hatalmi támasza és bizalmasa volt.

A volt kémfőnök pere három évig tartott. Az ítélet szerint Montesinos 1999-ben tízezer AKM-47 típusú Kalasnyikov géppisztolyt csempészett át Jordániából a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezetnek magas rangú perui kormányzati személyiségek közreműködésével. A fegyvereket ukrán teherszállító repülőgéppel csempészték 1999. márciusa és augusztusa között, az ügyletben részt vett egy francia pénzember és egy libanoni fegyverkereskedő is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?