Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merkel és Gyurcsány Berlinben tárgyalnak

MTI
2006.09.22. 12:10

Angela Merkel német kancellár meghívására pénteken délelőtt Berlinbe érkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A magyar kormányfő a repülőtérről rögtön a kancellári hivatalba ment, ahol vendéglátójával munkaebéd keretében tekint át a kétoldalú kapcsolatok helyzetét. Tárgyalásokat folytatnak továbbá európai uniós ügyekről, az unió fejlődésének irányairól, különös tekintettel arra, hogy a jövő év első felében Németország tölti be az EU soros elnöki tisztségét. A magyar kormányfő tájékoztatja a kancellár asszonyt a jelenlegi magyarországi belpolitikai helyzetről is, ami miatt a miniszterelnök berlini programját le is rövidítették.

Gyurcsány Ferenc délutáni berlini programja a tekintélyes Bertelsmann Alapítvány Európa Fórumán folytatódik. A tizedik ilyen jellegű fórumon számos európai ország állam- vagy kormányfője, illetve külügyminisztere vesz részt, napirendjén az Európai Unió jövőjével, az európai alkotmány kérdésével, továbbá az európai kül- és biztonságpolitikával összefüggő kérdések szerepelnek. A fórumot Merkel kancellár nyitja meg, amihez három miniszterelnök fűz korreferátumot: Dominique de Villepin francia, Guy Verhofstadt belga és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök. A magyar kormányfő ennek keretében értesülések szerint kifejti majd elképzeléseit az európai integráció további útjáról, valamint a közép-európai együttműködés kilátásairól is. Előadása után Gyurcsány Ferenc a német fővárosból már kora délután hazautazik.