Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jóváhagyták a csecsenföldi amnesztiát

MTI
2006.09.22. 16:18

Az orosz alsóház pénteken jóváhagyta a Csecsenföldre és észak-kaukázusi szomszédságára már meghirdetett amnesztiát, amely kiterjed a szeparatista felkelőkre és az orosz katonákra egyaránt, kivéve a súlyos bűncselekmények elkövetőit. A duma 350 szavazattal (80 ellenében és egy tartózkodás mellett) hagyta jóvá a törvényt, amelynek értelmében a bűnbánó felkelők 2007. január 15-ig jelentkezhetnek a bírói eljárás alóli mentesülés reményében.

A közkegyelem kiterjed a szövetségi erők tagjaira is, és olyan bűncselekményekre vonatkozik, amelyeket 1999 decemberétől fogva (vagyis a második csecsenföldi háború alatt) követtek el. Az amnesztia nem vonatkozik a súlyos és különösen súlyos bűncselekmények elkövetőire, egyik oldalon sem. Így nem élhetnek vele sem a terrorizmusban vétkes gerillák, sem a békés polgárok megölésében bűnös katonák.

Az amnesztiát ideiglenesen már júliusban meghirdette Nyikolaj Patrusev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) főnöke, miután egy robbanásban életét vesztette Samil Bászájev iszlám szeparatista gerillavezér, aki a legvadabb terrorakciók megszervezéséért vállalt felelősséget. Az ideiglenes amnesztia kezdetben két hetet adott a felkelőknek az önfeladásra, de aztán szeptember végéig meghosszabbították.