Marcell
19 °C
32 °C

Jóváhagyták a csecsenföldi amnesztiát

MTI
2006.09.22. 16:18

Az orosz alsóház pénteken jóváhagyta a Csecsenföldre és észak-kaukázusi szomszédságára már meghirdetett amnesztiát, amely kiterjed a szeparatista felkelőkre és az orosz katonákra egyaránt, kivéve a súlyos bűncselekmények elkövetőit. A duma 350 szavazattal (80 ellenében és egy tartózkodás mellett) hagyta jóvá a törvényt, amelynek értelmében a bűnbánó felkelők 2007. január 15-ig jelentkezhetnek a bírói eljárás alóli mentesülés reményében.

A közkegyelem kiterjed a szövetségi erők tagjaira is, és olyan bűncselekményekre vonatkozik, amelyeket 1999 decemberétől fogva (vagyis a második csecsenföldi háború alatt) követtek el. Az amnesztia nem vonatkozik a súlyos és különösen súlyos bűncselekmények elkövetőire, egyik oldalon sem. Így nem élhetnek vele sem a terrorizmusban vétkes gerillák, sem a békés polgárok megölésében bűnös katonák.

Az amnesztiát ideiglenesen már júliusban meghirdette Nyikolaj Patrusev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) főnöke, miután egy robbanásban életét vesztette Samil Bászájev iszlám szeparatista gerillavezér, aki a legvadabb terrorakciók megszervezéséért vállalt felelősséget. Az ideiglenes amnesztia kezdetben két hetet adott a felkelőknek az önfeladásra, de aztán szeptember végéig meghosszabbították.