Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korlátozzák a vallási vezetők befolyását Jordániában

2006.09.25. 21:29

A muzulmán vallási vezetők befolyását mérséklő törvényt hozott hétfőn Jordánia parlamentje. A törvény értelmében a jövőben csak azok a muzulmán vallási elöljárók adhatnak ki úgynevezett fatvát - vallási rendeletet - akik a kormánytól erre felhatalmazást kaptak. Megfigyelők szerint a rendelkezés célja az, hogy csökkentse a radikális iszlám irányzatok befolyását a muszlim papságra.

A jogszabályt alkotmánysértőnek és az ország tekintélyét csorbítónak nyilvánító Iszlám Akciófront (IAF) ellenzéki párt azzal adott nyomatékot tiltakozásának, hogy 15 képviselője kivonult a parlamenti ülésteremből. A fatvát az iszlám jogra alapozzák és többnyire a hívők kérdése alapján bocsátják ki. Gyakran a mindennapi élet kérdéseivel foglalkozik, de politikai tárgyú is lehet.