Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott a japán kormány

MTI/AP
2006.09.26. 06:35

Testületileg lemondott a Koidzumi Dzsunicsiro vezette japán kormány kedden reggel, az új miniszterelnök aznapra tervezett parlamenti megválasztása előtt. A miniszterek a Koidzumi vezetésével tartott utolsó kormányülésen nyújtották be lemondásukat. Koidzumi elbúcsúzott a kabinet tagjaitól, a tokiói miniszterelnöki hivatal által kiadott búcsúközleményében pedig azt hangoztatta, hogy reményei szerint utódja bátran folytatja majd a reformokat.

A tisztségeiről szeptemberben lemondott Koidzumit várhatóan Abe Sindzo váltja fel a miniszterelnöki tisztségben. A neokonzervatív nacionalista hírében álló Abét múlt szerdán elsöprő szavazattöbbséggel választották meg a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt (LDP) elnökévé. A pártelnöki tisztséget addig Koidzumi töltötte be.

A japán parlament várhatóan helyi idő szerint kedden délután választja meg a távol-keleti ország új miniszterelnökét. Mivel az LDP-nek nagy többsége van a parlamentben, és az alkotmány szerint a fő kormánypárt vezetőjének kell a kormányfőnek lennie, nem fér hozzá kétség, hogy a törvényhozó testület igent mond Abe kormányfői megbízatására.