Gusztáv
3 °C
7 °C

Lemondott a japán kormány

MTI/AP
2006.09.26. 06:35

Testületileg lemondott a Koidzumi Dzsunicsiro vezette japán kormány kedden reggel, az új miniszterelnök aznapra tervezett parlamenti megválasztása előtt. A miniszterek a Koidzumi vezetésével tartott utolsó kormányülésen nyújtották be lemondásukat. Koidzumi elbúcsúzott a kabinet tagjaitól, a tokiói miniszterelnöki hivatal által kiadott búcsúközleményében pedig azt hangoztatta, hogy reményei szerint utódja bátran folytatja majd a reformokat.

A tisztségeiről szeptemberben lemondott Koidzumit várhatóan Abe Sindzo váltja fel a miniszterelnöki tisztségben. A neokonzervatív nacionalista hírében álló Abét múlt szerdán elsöprő szavazattöbbséggel választották meg a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt (LDP) elnökévé. A pártelnöki tisztséget addig Koidzumi töltötte be.

A japán parlament várhatóan helyi idő szerint kedden délután választja meg a távol-keleti ország új miniszterelnökét. Mivel az LDP-nek nagy többsége van a parlamentben, és az alkotmány szerint a fő kormánypárt vezetőjének kell a kormányfőnek lennie, nem fér hozzá kétség, hogy a törvényhozó testület igent mond Abe kormányfői megbízatására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!