Árpád
-2 °C
4 °C

Megöltek egy muzulmán vallási vezetőt Oroszországban

MTI
2006.09.26. 14:42

Ismeretlen tettesek megölték a dél-oroszországi Sztavropoli terület főmuftijának helyettesét. A hatóságok azt gyanítják, hogy fanatikus vahhábiták lőtték agyon Abubekir Kurdzsijevet. A Kiszlovodszkban élő imámot hétfő éjjel hátba lőtték, amikor belépett házának kapuján. A helyszínre érkezett rendőrök a szomszédos utcában lövöldözésbe keveredtek egy gyanús jármű két utasával, de sikerült elmenekülniük. A két gyanúsított személyazonosságát megállapították, ellenük körözést adtak ki.

Az utóbbi hónapokban több vallási vezetőt öltek meg hasonló támadásokban. A nyomozó hatóságok az elmúlt években megerősödött szélsőséges iszlám lázadókat vádolják ezekkel a merényletekkel.

Az orosz belügyminisztérium sztavropoli szervezett bűnözés elleni osztályának egyik illetékese úgy vélte, hogy az imámot vallási tevékenysége miatt ölhették meg. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, hogy Kurdzsijev a hagyományos iszlámot támogatta, és fellépett a muzulmán vallás egyik legszélsőségesebb ága, a vahhábita ideológia és követői ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?