Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Drogból légvédelmi rakéta

MTI
2006.09.27. 06:57

Tizennyolc éves börtönbüntetésre ítélt egy kaliforniai bíróság egy pakisztáni férfit, mert az illető kábítószer eladásából származó bevételből légvédelmi rakétákat kívánt vásárolni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat számára. A San Diegó-i bíróság kedden kihirdetett ítéletével az 55 éves Sziad Musztahab Sahot sújtotta a hosszú szabadságvesztéssel.

A pakisztáni férfit harmadmagával vonták felelősségre terroristák támogatása, illetve heroin és hasis árusítása miatt. Két vádlott-társát, az indiai származású, de amerikai állampolgárságú Ilyas Alit, és a szintén pakisztáni Muhammad Abid Afridit idén áprilisban közel ötéves börtönbüntetésre ítélték.

A három férfit azzal vádolta a kaliforniai törvényszék, hogy heroin- és hasiskereskedelemből származó pénzből rakétákat akartak venni az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vagy az afganisztáni tálibok számára. A vádlottak 2002 szeptemberében Hongkongban amerikai személyekkel arról tárgyaltak, hogy öt tonna hasis és 600 kilogramm heroin ellenértékéért négy Stinger típusú, vállról indítható légvédelmi rakétát kapnak. Az amerikai tárgyalópartnerek azonban a washingtoni kormány ügynökei voltak. A három férfit a hongkongi hatóságok letartóztatták, majd kiadták őket az Egyesült Államoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!