Szilárda
-4 °C
2 °C

Az USA nem tolerálja a Srí Lanka-i lázadók támogatását

MTI
2006.09.30. 01:15
Vádat emeltek az Egyesült Államokban hat külföldi ellen, akik fegyvereket, lőszert és éjjellátó készülékeket akartak beszerezni, hogy azután eladják azokat a Srí Lanka-i kormány ellen harcoló tamil lázadóknak és közelebbről nem megnevezett indonéziai vevőknek - közölték pénteken hivatalos forrásból.

A hat vádlott közül négy személyt ezen a héten fogtak el az Egyesült Államokhoz tartozó - a Fülöp-szigetektől kétezer kilométernyire keletre a Csendes-óceánban fekvő - Guam szigetén. A négy férfi - egy szingapúri, két indonéziai és egy Srí Lanka-i állampolgár - nem tudta, hogy az amerikai bevándorlási hivatal fedésben dolgozó ügynökeivel tárgyal a föld-levegő rakéták, gépfegyverek és egyéb hadfelszerelés beszerzéséről.

Egyikük Maryland államban ki is próbált a megvásárolni kívánt fegyverek közül többet. A négy férfi összesen 900 ezer dollár értékű fegyver beszerzésére adott le megrendelést az álkereskedőknél, kilátásba helyezve, hogy nyitottak további fegyverüzletek megkötésére 15 millió dollár értékben. Közülük hármat - a szingapúrit és a két indonéziait - pénzmosással is vádolják, valamint azzal, hogy anyagi támogatást készültek nyújtani egy külföldi terrorszervezetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!