Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mecklenburgban nagykoalíciót akar az SPD

MTI
2006.09.30. 10:54
Az egykori NDK-hoz tartozó, keletnémet Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban minden valószínűség szerint az országoshoz hasonló, szociáldemokrata-konzervatív nagykoalíció váltja fel az eddigi "vörös-vörös" kormányzást.

A szeptember 17-i tartományi választások után - szombatra virradó éjjel - ennek megfelelő döntést hozott a helyi parlamentben továbbra is legerősebb pártnak számító szociáldemokrata SPD vezetősége.

Harald Ringstorff, Mecklenburg szociáldemokrata miniszterelnöke bejelentette, hogy pártja a konzervatív CDU-val kíván koalíciós tárgyalásokat kezdeni, véget vetve a tartományban nyolc éve tartó "vörös-vörös", azaz a szociáldemokraták és a baloldali PDS kormányzásának.

A szeptember 17-i választásokon az SPD a szavazatok 30,2 százalékát szerezte meg, második helyen a CDU végzett a voksok 28,8 százalékával, míg a baloldali PDS - akárcsak négy évvel ezelőtt - 16,8 százalékot szerzett.

A választás igazi meglepetését azonban a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) sikere jelentette, a szélsőjobboldali párt ugyanis a szavazatok 7,3 százalékát megszerezve bejutott a mecklenburgi parlamentbe.