Viola
-6 °C
-2 °C

India: Pakisztán a mumbai robbantások hátterében

MTI
2006.09.30. 14:24
A legfőbb pakisztáni hírszerző ügynökség tervelte ki a 186 halálos áldozatot követelő júliusi mumbai vasúti robbantássorozat elkövetését, amelyet azután a Kasmír függetlenségéért harcoló, pakisztáni székhelyű szélsőséges szervezetet, a Laskar-i-Taiba hajtott végre - jelentette ki szombati sajtóértekezletén a nyomozással megbízott indiai rendőrparancsnok.

A. N. Roy mumbai rendőrfelügyelő a nyomozás befejezését bejelentő tájékoztatóján elmondta, hogy a szóban forgó pakisztáni kémügynökség, az ISI márciusban kezdte el tervezni a merényletet, majd a pakisztáni Bahávalpurban képezte ki az elkövetőket, a Laskar-i-Taiba tagjait, akiket azután segített az Indiai Iszlám Diákmozgalom nevű betiltott szervezet is. Összesen 15 embert tartóztattak le az ügyben, közöttük 11 pakisztánit - mondta.

Tárik Azim Hán pakisztáni tájékoztatási államminiszter tagadta az országát ért vádat. Iszlámábád korábban is tagadta, hogy köze lett volna a merénylethez, és egyelőre nem lehet tudni, hogy az állítólagos indiai bizonyítékok és a vád hogyan hat a két szomszédos atomhatalom viszonyára, törékeny megbékélési folyamatára.

Az indiai rendőrfelügyelő részletesen beszámolt arról, hogy a tettesek hogyan szállították Indiába a robbanóanyagot, és rakták azt kuktákba, hogy utána a vonatokon feltűnés nélkül elhelyezzék azokat. Hét robbanás történt július 11-én több vonaton és pályaudvari peronokon Mumbaiban, és a csaknem kétszáz halálos áldozaton túl mintegy hétszáz embernek sérülést okozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!