Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szerb parlament elfogadta az új alkotmány tervezetét

MTI
2006.09.30. 21:56
A szerb parlament szombaton, késő estébe nyúló ülésén elfogadta az új szerb alkotmány tervezetét, amelyről - előreláthatólag október 28-án és 29-én - népszavazás mondja majd ki a végső szót.

A 250 tagú parlament mind a 242 jelen lévő képviselője megszavazta az alaptörvényt, amely a szerb nép és valamennyi lakója államaként határozza meg Szerbiát, amelynek része Koszovó autonóm tartomány. Ebből fakadóan valamennyi állami szervnek minden lehetséges bel- és külpolitikai eszközzel kötelessége védelmezni Szerbia érdekeit Koszovóban, vagyis egyetlen szerb hivatalos intézmény sem mondhat igent a tartomány - a nemzetközi közösség által nagy valószínűséggel még az idén megszavazandó - függetlenségére. A koszovói autonómiát a tervezet szerint egy ezután meghozandó külön törvénynek kell szabályoznia.

Az alkotmány hitet tesz a jog, a szociális igazságosság és a polgári demokrácia elvei, az emberi és kisebbségi jogok védelme, valamint az európai értékek mellett. Leszögezi, hogy az állam hatalmának korlátot szab az állampolgárok területi autonómiája és helyi önigazgatása, s az állam védi a nemzeti kisebbségek jogait, s megfelelő feltételeket teremt nemzeti identitásuk megőrzéséhez.