Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

A szerb parlament elfogadta az új alkotmány tervezetét

MTI
2006.09.30. 21:56
A szerb parlament szombaton, késő estébe nyúló ülésén elfogadta az új szerb alkotmány tervezetét, amelyről - előreláthatólag október 28-án és 29-én - népszavazás mondja majd ki a végső szót.

A 250 tagú parlament mind a 242 jelen lévő képviselője megszavazta az alaptörvényt, amely a szerb nép és valamennyi lakója államaként határozza meg Szerbiát, amelynek része Koszovó autonóm tartomány. Ebből fakadóan valamennyi állami szervnek minden lehetséges bel- és külpolitikai eszközzel kötelessége védelmezni Szerbia érdekeit Koszovóban, vagyis egyetlen szerb hivatalos intézmény sem mondhat igent a tartomány - a nemzetközi közösség által nagy valószínűséggel még az idén megszavazandó - függetlenségére. A koszovói autonómiát a tervezet szerint egy ezután meghozandó külön törvénynek kell szabályoznia.

Az alkotmány hitet tesz a jog, a szociális igazságosság és a polgári demokrácia elvei, az emberi és kisebbségi jogok védelme, valamint az európai értékek mellett. Leszögezi, hogy az állam hatalmának korlátot szab az állampolgárok területi autonómiája és helyi önigazgatása, s az állam védi a nemzeti kisebbségek jogait, s megfelelő feltételeket teremt nemzeti identitásuk megőrzéséhez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!