Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Parlamenti választások kezdődtek Ausztriában

MTI
2006.10.01. 08:29
A 8,14 milliós lélekszámú Ausztriában több mint 6 millió választásra jogosult szavazhat 7 párt jelöltjeire. A 13 ezer választóhely többsége reggel 7 órától várja a szavazókat, akik 17 óráig élhetnek szavazati jogukkal. Az első eredményeket ezt követően azonnal közzéteszik, a nem végleges eredményeket pedig este Liese Prokop belügyminiszter ismerteti. Az előrejelzések szerint nagyon szoros eredmény várható, a közvélemény-kutatások alapján a kereszténydemokrata Wolfgang Schüssel vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) esélyes a győzelemre, 2-3 százalékpontos előnnyel az Alfred Gusenbauer irányította Szociáldemokrata Párt (SPÖ) előtt.

Bizonyosan parlamenti képviselethez jutnak a Zöldek, akik remélik, hogy két évtizedes parlamenti jelenlétük után most először kétszámjegyű eredményt érnek el. Bizonyosan képviselőket küldhet a 183 fős parlamentbe a Hans-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely nem akar kormányzati pozícióba kerülni, vezetője szerint a következő négy évben parlamenti ellenzéki szerepet akar betölteni. Elképzelhető, hogy átlépi a parlamentbe kerüléshez szükséges 4 százalékos küszöböt Jörg Haider új pártja, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) tömörülés, valamint a Hans-Peter Martin európai parlamenti képviselő vezette független lista is.

A nagy kérdés, hogy visszatérnek-e a hatalomba a szociáldemokraták, akikkel 1999-ig koalícióban kormányoztak a néppártiak. Arra nincs esély, hogy egyetlen párt is abszolút többséget szerezzen, mindenképpen koalíciós kormány lép majd hivatalba, de nem tudni, hogy a néppártiak, a szociáldemokraták és a Zöldek hármasából milyen kabinetformáció alakul. A felmérések alapján a választók többsége a néppártiak és a szociáldemokraták koalícióját szeretné ismét hivatalban látni, de mintegy 2 millió választópolgár csak a szavazófülkében dönti el, kire adja a voksát, így nagyon sokféle eredmény elképzelhető.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft