Emőke
-4 °C
9 °C

Általános választások kezdődtek Bosznia-Hercegovinában

MTI
2006.10.01. 08:34
A 2,7 millió választópolgár a szövetségi parlament összetételéről és a két országrész - a Muzulmán-horvát Föderáció és a Boszniai Szerb Köztársaság - törvényhozásának tagjairól dönt. Most választják meg a háromfős államelnökséget is, és tíz járási képviselőtestület helyeinek kiosztása is tétje a vasárnapi voksolásnak. Külön elnököt és alelnököt választanak a Boszniai Szerb Köztársaságban. Előrejelzések szerint valószínű, hogy - csakúgy mint a korábbiakban - most is saját etnikai pártjaikat támogatják majd a muzulmán, a horvát és a szerb szavazók. A boszniai háború (1992-95) befejezése óta most rendeznek harmadszor választásokat a délszláv országban.

Harminchat párt, nyolc pártszövetség és tizenkét független jelölt pályázik az elnyerhető posztokra. 4735 külföldi megfigyelő és 29 hazai társadalmi szervezet őrködik a választások tisztaságán. A 4299 szavazóhelyiségnek 19 órakor kell bezárnia kapuit. Nacionalista felhangok, az etnikumok közötti kölcsönös vádaskodások és a Boszniai Szerb Köztársaság létjogosultságáról folytatott viták jellemezték a választási kampányidőszakot. Ezek a régi témák háttérbe szorították az időszerű problémákat, mint például a magas munkanélküliség, a szerény életszínvonal és az esedékes alkotmányreform kérdéseit. Azért különösen nagy most a szavazás tétje, mert a nemzetközi közösség boszniai megbízottja, aki most döntőbíróként lép fel olyan ügyekben, amelyekben a helyi pártok nem tudnak megegyezni, a jövő évben bezárja irodáját, és azután minden ügyért a hazai politikusoknak kell felelősséget vállalniuk.

A központi választási bizottság éjfél körüli időpontra ígérte az államelnökség választásának első eredményeit, a többi választási eredmény leghamarabb a hétfői napon várható.