Mátyás
-6 °C
1 °C

Egyoldalú fegyverszünetet hirdetnek a kurdok

MTI
2006.10.01. 12:44
Azonnali hatállyal egyoldalú fegyverszünetet hirdetett a hét végén a törökországi kurd kisebbség legjelentősebb szervezete, az évek óta illegalitásban működő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK). A fegyvernyugvást bejelentő közleményben a PKK egyúttal felszólította a török kormányt, hogy demokratikus úton találjon megoldást a kurd kisebbség problémáira. (A 68 milliós Törökországban a kurdok mintegy 7-8 százalékát teszik ki a lakosságnak.)

Ankara terrorista szervezetnek tekinti a PKK-t, amely 1984 és 1999 között fegyveres harcot vívott a kurdok lakta délkeleti országrész elszakadásáért, egy független Kurdisztán létrehozásáért. A harcokban mintegy 35 ezer ember vesztette életét.

A PKK egyoldalúan beszünteti a fegyveres harcot, ám megvédi magát és embereit, amennyiben súlyos támadás érné - közölte szombaton Murat Karayilan, a PKK fegyveres szárnyának vezetője egy észak-iraki gerillatáborban tartott tájékoztatóján. A török kormány figyelemmel fogja kísérni, mennyire komoly a PKK bejelentése - közölte vasárnap Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök. Ha a szervezet betartja a szavát, úgy a török biztonsági erők "ok nélkül" nem fognak hadműveletet indítani ellene. Erdogan vasárnap Washingtonba repült, hogy George Bush amerikai elnökkel megvitassa a PKK elleni közös fellépés lehetőségeit.