Gerzson
-3 °C
3 °C

Elfogások Irakban

MTI
2006.10.01. 15:02
Húsznál több terroristagyanús személyt öltek meg vagy fogtak el iraki és amerikai erők Irak különböző pontjain az elmúlt napok rajtaütései során, közölte vasárnap az arab országban állomásozó amerikai erők parancsnoksága. Vasárnap egy kora reggel Bagdad északkeleti részén megpróbáltak elfogni egy személyt, aki a gyanú szerint emberrablásokban és gyilkosságokban vett részt. Mohammed Iszmáil iraki rendőrkapitány elmondta: egy személyt őrizetbe vettek, egy nő és egy lány meghalt, további három személy pedig megsebesült.

Pénteken az iraki erők megostromoltak egy épületet a fővárosban, hogy elfogjanak egy gyanúsítottat, aki vélhetőleg kapcsolatban állt az iraki al-Kaida egyik terroristavezérével, terrorakciókat tervelt ki és hajtott végre Bagdadban. A házba behatoló erőkre három fegyveres tüzet próbált nyitni, mire a katonák lelőtték őket. Három további gyanúsítottat őrizetbe vettek. A házban fegyvereket és robbanószert találtak. Ugyancsak pénteken a fővárostól északra fekvő Baakúbában a koalíciós erők akcióban megöltek két terroristagyanús személyt, ötöt pedig őrizetbe vettek.

A katonák az épületben őrizetbe vettek két gyanúsítottat, azután megöltek két másikat, akik kalasnyikovokkal tüzet nyitottak a koalíciós erőkre. Az épület tetején öngyilkos robbantáshoz használható övet találtak. Három további gyanúsítottat egy szomszédos épületben fogtak el a katonák, s ott is találtak egy robbanóövet, több kézigránátot és lőszert.

Összesen hat terroristagyanús személyt megöltek két külön akcióban szeptember 25-én a Bagdadtól nyugatra lévő Ramádiban. A koalíciós erők hírszerzési értesülések alapján követtek egy járművet egy olyan úton, amelyről tudták, hogy arra jár a térségbeli al-Kaida-csoport vezetője, tüzet nyitottak a kocsira, megölték annak sofőrjét és három utasát, majd felrobbantották a járműben talált két robbanómellényt. Két kalasnyikovot is találtak az autóban. Később, amikor a koalíciós erők megközelítettek egy másik követett gépkocsit, az abban ülő két személy egyike működésbe hozta a rajta lévő robbanómellényt.

Szeptember 22-én a Bagdadtól északra fekvő Szamarrában elfogták az iraki al-Kaida két feltételezett tagját, akiket az iraki és amerikai erők elleni támadásokért köröztek. A két személy állítólag utak mentén helyezett el pokolgépeket, valamint orvlövész- és más merényleteket hajtott végre a koalíciós erők ellen.