Ágnes
-1 °C
2 °C

Felújítja katonai tárgyalásait a két Korea

MTI
2006.10.01. 15:13
Észak- és Dél-Korea katonai képviselői hétfőn újra találkoznak, hogy felújítsák tárgyalásaikat a két, papíron még mindig hadiállapotban lévő ország között, közölte vasárnap a dél-koreai védelmi minisztérium. Az egynapos munkamegbeszélésekre a demarkációs vonalon fekvő Panmindzson északi oldalán kerül sor - mondta a minisztérium szóvivője. A párbeszéd röviddel azután szakadt meg, hogy Észak-Korea július 5-én több rakétakísérletet hajtott végre, kiváltva ezzel számos főváros, köztük Szöul haragját. Phenjan csütörtökön telefonüzenetben adta Szöul tudtára, hogy kész felújítani a tárgyalásokat. "Úgy döntöttük, elfogadjuk Észak párbeszédet célzó ajánlatát, mert nem folytatódhat a végtelenségig, hogy a két fél nem tárgyal egymással" - fogalmazott egy dél-koreai illetékes. Szöul ezredesi szintű delegációt küld a hétfői találkozóra - tette hozzá.

A két Korea katonai képviselői közötti tárgyalások évek óta zajlanak. A szomszédos országok nem kötöttek békeszerződést egymással az 1950-1953-as háború óta. Az alacsonyabb szintű, eléggé rendszeres munkamegbeszéléseken kívül Phenjan és Szöul négy tárgyalássorozatot tartott tábornoki szinten is a történelminek minősített, 2000. évi csúcstalálkozó óta, amely addig példátlan közeledési folyamat előtt nyitott utat. A negyedik és eddig utolsó ilyen találkozó azonban májusban idő előtt véget ért, miután nem sikerült megállapodni a tengeri határ vonalában a Sárga-tengeren, ahol több összetűzés történt a múltban.

Júliusban lettek volna újabb tárgyalások, de azokat törölték, miután Észak-Korea kísérleteket hajtott végre hét rakétával, köztük egy Taepodong-2-vel, amely 6700 kilométerig terjedő hatótávolságával elérheti Alaszkát is. A kísérleti rakéták egyébként röviddel indításuk után mind a Japán-tengerbe hullottak. A hétfői megbeszélések témáit nem közölték, a dél-koreai Yonhap hírügynökség azonban úgy tájékoztatott, hogy Észak-Korea "már megkötött katonai egyezményekről" javasolt eszmecserét.