Emőke
-4 °C
9 °C

Václav Havel szerint előre hozott választás kell Csehországban

MTI
2006.10.01. 15:44

Előre hozott választásokkal kellene megoldani a jelenlegi belpolitikai patthelyzetet Csehországban - jelentette ki Václav Havel volt cseh államfő vasárnap a közszolgálati Cseh Televízióban. Csehországban a júniusi képviselőházi választás után alakult ki patthelyzet, miután kiderült, hogy a 200 tagú testületben a lehetséges kormányoldalnak és az ellenzéknek egyaránt száz-száz mandátuma van, és így egyik oldal sem rendelkezik megbízható többséggel. A helyzet következménye, hogy mind a mai napig nincs stabil vezetése a képviselőháznak. A választások után három hónappal megalakult Mirek Topolánek vezette kisebbségi polgári demokrata kormánynak gyakorlatilag nincs esélye, hogy kedden bizalmat kapjon a parlamenti alsóházban.

Havel szerint méltatlan, hogy a kormányalakítás ilyen hosszan elhúzódik, és tele van botrányokkal. Az exállamfő ezzel kapcsolatban közvetlenül utódját, Václav Klaus jelenlegi elnököt is bírálta. "Az ilyen fontos dolgoknak jóval rövidebb ideig, és nem három hónapig kellene tartaniuk" - jelentette ki Havel, aki aktív politikai pályafutása során Klaus ellenfelének számított. Klaus csupán szeptember elején, tehát három hónappal a választások után, adott kormányalakítási megbízatást Topoláneknek, a győztes Polgári Demokratikus Párt elnökének.

A belpolitikai viták ilyen mértékű elhúzódása elbizonytalanítja az embereket, s bizalmatlanságot kelt bennük a politikai iránt. "Ez elidegeníti az embereket a politikától. Az emberek már úgy tekintenek a politikára, mint holmi szórakoztató esztrádműsorra" - jegyezte meg a népszerű drámaíró és emberi jogi aktivista. Szerinte a mai cseh politika nem a társadalmat érintő témákról, hanem a "sárdobálásról" szól. "Mindenki csak a rosszat keresi a másikon. Az emberek pedig mindezt úgy kísérik figyelemmel, mint egy sporttalálkozót" - vélte az exállamfő.