Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Zavargás Lipcsében a német újraegyesítés ünnepén

MTI
2006.10.03. 21:11

Több mint 130 embert vett őrizetbe kedden Lipcsében a német rendőrség, miután egy szélsőjobboldali felvonulást szétkergetni próbáló radikális baloldali tömeg megütközött a két tábort egymástól távol tartani igyekvő rendfenntartókkal.

Mintegy kétszáz, Hamburgból érkező szélsőjobboldali rendezett felvonulást a kelet-németországi városban a német újraegyesülés évfordulóján. A mintegy kétezer ellentüntető megpróbálta szétkergetni a szélsőjobbos felvonulókat, és összecsapott a rendőrökkel, akik a rend fenntartása végett kísérték a neonáci felvonulást. Egyes ellentüntetők köveket és palackokat hajigáltak, hulladékgyűjtő konténereket gyújtottak fel, és barikádokat építettek.

Egy rendőrautó is lángra lobbant a zavargás alatt, és számos üzlethelyiség kirakata betört. Kétezer rendőr bevetésével sikerült megakadályozni, hogy a két ellenséges csoport egymásnak essen. Egy rendőr sérüléséről érkezett jelentés. A 131 őrizetbe vett személy többsége a baloldali ellentüntetők közül került ki. Garázdaságért, hatósági személy elleni erőszakért vonják majd felelősségre őket.