Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Terrortámadást terveztek egy prágai zsinagóga ellen

MTI
2006.10.06. 11:54

A prágai belváros egyik zsinagógája ellen terveztek támadást szeptember második felében a terroristák, s a túszul ejtett embereket csak követeléseik teljesítése után engedték volna szabadon - állítja pénteki kiadásában a legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes. A hírszerzői körökből származó értesüléseket azonban sem az illetékesek, sem a kormány tagjai nem voltak hajlandóak sem megerősíteni, sem cáfolni.

Az állítólagos terrorakció miatt Prágában szeptember 23-án rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket fvezettek be, amelyek most is érvényben vannak. A terroristák követeléseit a lap szerint a biztonsági szolgálatok pontosan nem ismerik. Az akció elkövetői azt követelték volna, hogy az amerikaiak hagyják el Irakot, illetve hogy Washington ne támogassa továbbra is Izraelt a közel-keleti konfliktusban.

A cseh biztonsági szolgálatok szerint a konkrét célpont a Jeruzsálemi utcában lévő zsinagóga lett volna. Ha a hatóságok nem teljesítették volna a támadók kérését, azok a túszokkal együtt a levegőbe röpítették volna az objektumot, jegyzi meg az újság.