Valér
2 °C
8 °C

Újabb 13 halálos áldozata van az erőszaknak Irakban

MTI
2006.10.07. 10:42
Nyolcan az észak-iraki Moszul közelében lévő Tal Áfárban vesztették életüket, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta kamionját egy ellenőrző pontnál. A támadás áldozatai közül négyen katonák, négyen civilek voltak, további hat személy megsebesült. Moszul városában egy ismeretlen fegyveres lelőtt egy nőt az utcán, míg a Bagdadtól 50 kilométerre délre fekvő Iszkandaríjában ketten meghaltak és négyen megsebesültek egy házba becsapódott aknalövedéktől.

Bagdadban két golyók lyuggatta holttestet fogtak ki a Tigris folyóból. Mindkettőjüknek összekötözték kezét-lábát, és testükön kínzások nyomai voltak láthatók. Mindezek arra utalnak, hogy a síita-szunnita harcban fellépő halálbrigádok áldozatai voltak.

Az elmúlt két évben mintegy 4000 iraki rendőrt öltek meg és 8000-et sebesítettek meg - ismerte el a sajtó előtt Joe Peterson, az iraki rendőrök kiképzésével megbízott amerikai tábornok. Ezzel együtt úgy vélekedett, hogy naponta újabbak jelentkeznek a rendőri szolgálatra, és sokkal nagyobb az önbizalmuk, a kitartásuk, mint korábban. Peterson tábornok elmondta, hogy összesen 188 ezer rendőr kiképzése a cél, és már októberben elérhetik a 135 ezres számot e téren.

Az iraki rendőri szerveket sokként érte, hogy le kellett szerelni a bagdadi 8. rendőrdandárt, mert annak tagjai együttműködtek a halálbrigádokkal. Az amerikai tábornok szerint "elszigetelt esetről van szó", ugyanakkor elismerte: nem tudja, mennyire kiterjedtek a rendőrök és a különböző fegyveres milíciák közti kapcsolatok.