Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Merkel szerint az EU nem képes további bővítésre

MTI
2006.10.07. 14:56
Az Európai Unió nem képes belátható időn belül további tagokat befogadni azokon kívül, akikkel már megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások - jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

A német kormányfő internetes oldalán szombaton közzétett videó-üzenetében a 2007 januárjában kezdődő német soros EU-elnökség programját körvonalazta. Említést tett a Horvátországgal és Törökországgal folyó csatlakozási tárgyalásokról. Az utóbbival kapcsolatban Merkel, aki a napokban tért haza ankarai és isztambuli látogatásáról, figyelmeztetett: "elfogultság nélkül" kell a török csatlakozás kérdését kezelni.

A kancellárasszony szerint a német elnökség feladata lesz, hogy "Európát a polgárokhoz közelibbé kell tenni", és meg kell próbálni választ adni a "szkeptikus kérdésekre". "Nincs-e túl nagy bürokrácia? Képes-e Európa megvédeni biztonságunkat? Nem vagyunk-e túlhaladottak, mert nem rögzítjük világos módon határainkat Európában?" - idézte Merkel e kérdéseket.

Ami a jelenleg holtponton lévő európai alkotmánytervezetet illeti, a német kormányfő megjegyezte: Európának olyan alkotmányos szerződésre van szüksége, amely tisztázza, hogy melyek Európa, és melyek a nemzetállamok kötelességei. "Sokan attól félnek, hogy mindent Európa irányít, márpedig ennek nem szabad bekövetkeznie" - tette hozzá.

Merkel szerdán találkozik Berlinben José Manuel Barrosóval, az EU-bizottság elnökével, hogy a német EU-elnökség súlyponti feladatairól tárgyaljanak.